Kibírhatatlan a szigetközi szúnyoginvázió

Miután nemrégiben elárasztották a szigetközi ágrendszert, végtelen szúnyoginvázió keseríti meg a közeli falvakban élők mindennapjait. Az államtitkár mielőbbi gyérítést sürget, a fejlesztési tanács elnöke pedig kerekasztalt hív össze az ügyben illetékesek részvételével.


– Megjött a meleg, kikeltek a lárvák, így az elárasztással tulajdonképpen mesterséges szúnyogkeltetőt csináltak –  mondta a Kisalföldnek bosszankodva Pintér István kisbodaki gátőr.


– Vastag, fekete felhőkben jelennek meg, szüntelen támadnak, állandóan hallani a zúgásukat. Szúnyogriasztó nélkül mozdulni sem lehet – panaszolja Pintér István. – Mindennap lehetne itt permetezni, persze azt egyik önkormányzat sem bírná – tette hozzá bosszankodva a kisbodaki gátőr. – Nemcsak az emberek, de az állatok is szenvednek. Nemrégiben láttam egy szarvast a borjával, a kicsi szopni akart, de az anya nem tudott megállni, mert szüntelen hajtotta magáról az átkozott vérszívókat.


A kibírhatatlan helyzetről múlt pénteki számunkban írtunk először. 


Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a napokban egyeztetett a vízügyi igazgatóság vezetőjével és szóvá tette a Szigetközben kialakult „botrányos állapotot".


– Úgy kell megszervezni a védekezést, hogy az ne legyen az emberek kárára, mert akkor érthető módon szembefordulnak a természetvédelemmel. Kértem, hogy a lehető legrövidebb időn belül legyen megoldás – említette az államtitkár. – Az igazgató úrtól ígéretet kaptam, hogy a hét elején a katasztrófavédelem segítségével megkezdik a földi, hét végén pedig a légi gyérítést.


Babos Attila dunaszegi polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a térségi fejlesztési tanács elnökeként rövidesen kerekasztalt szervez szúnyogügyben.


– Többek között országgyűlési képviselőt, kormánybiztost, a vízügy és a katasztrófavédelem, a nemzeti park illetékeseit szeretném egy asztalhoz összehívni és közösen megoldást keresni arra, hogy ez a jövőben ne forduljon elő – mondta Babos Attila. 


– Fontos a természet, fontos a vízi világ és tudom, hogy szükség van az elárasztásra, de azt úgy kell megoldani, hogy amiatt ne kelljen szenvedni a szigetközi embereknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!