A hadisírok a múlt század lenyomatai

A magyaróvári temető hadisírjait teszik rendbe a Hunyadi Mátyás Honvédség és Társadalom Baráti Kör és a Hunyadi-iskola diákjai. Itt van a megye legnagyobb szovjet katonai tömegsírja is.

Mészely Réka


A honvédelemmel ismerteti meg és a hazaszeretetre neveli a fiatalokat a Hunyadi Mátyás Honvédség és Társadalom Baráti Kör. A szervezetet tizennégy éve alapították a Hunyadi-iskola tanárai és a téma iránt érdeklődő magánszemélyek. Dr. Kissné Németh Éva titkár tájékoztatása szerint éves munkaterv szerint dolgoznak és a szakközépiskola 150–200 diákját mozgatják meg. A fiatalok évről évre várják a túlélőtáborokat, de működik amatőr rádiós szekció és a túrázóknak is kínálnak kirándulási lehetőségeket. Kétévente a Kárpát-medencei középiskolásoknak vers- és prózamondó versenyt szerveznek. Hadisír gondozással is foglalkoznak, míg a hagyományőrző csoport a Gyász téren felállított kopjafák gondozását vállalja Németh Alajos nyugdíjas pedagógussal. A hősök napja előtt a magyaróvári temetőben dolgoztak a hunyadis közösségi szolgálatos diákok és a baráti kör tagjai. Tették mindezt Orosz László százados, hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tiszt szakmai felügyelete mellett.

Varga János 1939 márciusában Munkács mellett vesztette életét. Nyughelyét a magyaróvári temetőben megtisztította a Hunyadi Mátyás Honvédség és Társadalom Baráti Kör.

A százados a hadtörténeti vonatkozásokról is beszámolt. Mint elmondta, a megye területén az első világégés során nem zajlottak csaták. Ugyanakkor hadifoglyokat tartottak Magyaróváron, akik a lőszergyár építésében is jelentős feladathoz jutottak. Emléküket őrzi az olasz kápolna, illetve a néhány éve felújított hadisír a magyaróvári temetőben. Az itt található első világháborús osztrák–magyar katonai sírok felújítására a helyi önkormányzat pályázott s ez elbírálásra vár. Itt nyugszik a Rongyos Gárda két gépészhallgatója, sírhelyük szintén rossz állapotú.


A második világháború idején nem voltak jelentős harcok megyénkben. A magyaróvári temetőben található a megye legnagyobb tömegsírja: a ravatalozó mellett több mint 800 szovjet katonát földeltek el (ők egyébként nem mind itt estek el, hanem a környéken lelték halálukat). A tömegsírt nemzetközi egyezmények alapján gondozzák. A mosoni temetőben temettékel a második világháború idején életüket vesztett német katonákat. Ezen nyughelyeket a német hadisírgondozók rakják rendbe, felügyelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!