Késett a diagnózis - Kártérítés a gyászoló máriakálnoki anyának

A korábban mentőápolóként dolgozó Simon Péter szövettani leletének tartalmát a gyógykezelés azon időszakában, amikor ez jelentőséggel bírt volna, nem közölték a beteggel. A Karolina Kórházat elmarasztaló ítélet indokolása szerint Péternek nagyobb esélye lett volna tünetmentesen élni, ha a megfelelő gyógykezelését időben megkezdik.

Gondár Flóra

Simon Józsefné négy éve veszítette el fiát, az akkor 36 éves Simon Pétert, aki melanomában, azaz bőrdaganatban szenvedett. Az édesanyában máig ott motoszkál a kérdés: vajon a fia élhetne-e ma, ha időben tudomást szereznek a súlyos kórról? Lapunkban korábban (Kisalföld, 2013. 02. 20., „Összefogtak bajtársukért") beszámoltunk arról, hogy barátai, kollégái összefogtak Péter gyógyulásáért, bajtársuk gyógykezelésére gyűjtöttek a mosonmagyaróvári mentőállomáson.

 Simon Józsefné az évek alatt felhalmozódott hivatalos iratokkal.

– Szeretném, ha napvilágra kerülne, min kellett keresztülmennie a fiamnak. Talán tanulságul szolgál mások számára – kezdte történetét az asszony.


– A fiam 2006-ban sebet vett észre a karján. Akkor elment bőrgyógyászhoz, aki azt mondta, az nem melanoma, de ha zavarja, levetetheti. Ezután voltak időszakok, mikor úgy tűnt, eltűnik a heg, de aztán újra kinőtt. 2009-ben a mosonmagyaróvári kórházban leoperálták a karjáról a sebet. Péter a kijelölt időpontban jelentkezett is a szövettani eredményért, de akkor az még nem készült el. A kórházban később sem tájékoztatták a szövettan eredményéről, pedig – mivel mentőápolóként dolgozott – személyesen is ismerték a fiamat – állítja az anya, Simon Józsefné. Hozzátette: úgy látta, fiával bárhova fordultak, kevés segítő szándékot tapasztaltak.


Négy évvel fia halála után, 2017-ben született meg az általa kezdeményezett kártérítési perben a jogerős ítélet. Ebben a bíróság a mosonmagyaróvári Karolina Kórházat jelentős kártérítési összeg megfizetésére kötelezte. A Győri Törvényszék által kiadott, 2017. január 16-án kelt ítélet arra épül, hogy az igazságügyi orvos szakértő megállapítása szerint a 2009-ben „rendelkezésre álló szövettani lelet tartalmát a gyógykezelés azon időszakában, amikor ez jelentőséggel bírt volna, Simon Péterrel nem közölték". A szakértői vélemény kimondja: Péternek „nagyobb esélye lett volna tünetmentesen, magasabb életminőségben és hosszabb daganatmentes időszakkal élni, ha a szakemberek a betegség akkori stádiumának megfelelően a teljes körű, adekvát gyógykezelést megkezdték volna" – hangzik az indoklás.

Az elhunyt Simon Péter mentőápolóként dolgozott.

Az édesanya egyedül nevelte fel egyetlen gyermekét, Péterre úgy emlékszik vissza, mint egy segítőkész, jó szándékú fiúra.


– Mindig emberséges volt, mindenkihez akadt jó szava. Nagyon szeretett motorozni, ebben tehetséges is volt, a barátai Bajnoknak hívták – idézi fel fia emlékeit Simon Józsefné.


A kártérítést megállapító ítélet azonban nem enyhített az anya fájdalmán. A Kisalföldnek elmondta: ugyanúgy érzi magát, mint az ítélet megszületése előtt. – Úgy érzem, mintha sebek lennének a lelkemen. Bárcsak én éltem volna át mindazt, amit Péternek kellett elviselnie. Boldogan átvállaltam volna a szenvedéseit, ha ezzel megmenthettem volna az egyetlen fiamat – küszködött könnyeivel az asszony. Elmondta: a mai napig nem dolgozta fel fia halálát.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!