Az elvesztett nagyszülői birtok nyomában

Apjuknak tettek fogadalmat, hogy soha nem jönnek Magyarországra, ahol mindenüket - így a novákpusztai kastélyt és a hozzá tartozó uradalmat - elvesztették. A 70 éves Mautner Albert kétévesen menekült el családjával, ahová a napokban tért vissza először: egy Kisalföldben korábban megjelent cikk nyomán.

munkatársunktól

"Csipkerózsika-álmából ébred Novákpuszta" címmel a Kisalföld 2015. április 18-i számában írtunk a novákpusztai kastélyról és az egykori Mautner-uradalomról. Andrássy Aladár 1897-ben emelt vadászkastélya 1909-ben lett  Mautner Henriké, aki az épületet több ízben bővítette. A Mosoni-Duna partján álló épület a hatvanas évektől KISZ-táborként működött, majd a rendszerváltás után a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány tulajdonolta. 1990-től a Kimlei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány üzemeltette ifjúsági szállásként, és több rendezvény helyszínéül is szolgált. 1999-ben magántulajdonba került, azóta egyre romlik és nem látogatható.

 

Mautner Albert átadja a családjáról és az itteni birtokról szóló dokumentumokat Eller Gizellának és dr. Horváth Józsefnek, aki a helytörténeti könyv érintett fejezeteit jegyzi.

Mautner Albert átadja a családjáról és az itteni birtokról szóló dokumentumokat Eller Gizellának és dr. Horváth Józsefnek, aki a helytörténeti könyv érintett fejezeteit jegyzi.


Hazalátogatott


Fenti írásunkat olvasta Mautner Henrik leszármazottainak barátja. A szerkesztőségünket is megkeresték, illetve Eller Gizella kimlei polgármesterrel  felvették a kapcsolatot. Hoszszas levelezés   indult Mautner Alberttel, aki Henrik unokája. A nemrég megjelent kimlei helytörténeti könyvhöz már számos dokumentumot, fotót is küldtek. Látogatásukra azonban mostanáig kellett várni... – A novákpusztai keményítőüzem és szeszgyár alapítójától, Mautner Henriktől 1945 után egy tollvonással vették el uradalmát, a kastélyt és a gyárait. Az osztályidegenné vált család segítséggel tudott elmenekülni az országból, és Németországban telepedett le. Henrik fia, Zsigmond két gyermekével, a még Magyarországon 1947-ben született Alberttel és az 1949-es születésű Rudolffal megfogadtatta, soha nem lépnek magyar földre, ahol mindenüket elvesztették – meséli Eller Gizella, aki múlt szombaton látta vendégül Kimlén és Novákpusztán Mautner Albertet és feleségét. A házaspár egy hétre érkezett Magyarországra.

Mautner Albert nagyapja 1945 után államosított novákpusztai kastélyánál.

Mautner Albert nagyapja 1945 után államosított novákpusztai kastélyánál.

 


Emberséges munkaadó


– Az unoka már elektronikus levélben számos dokumentumot, archív fotót küldött a családról. A szombati látogatóra gazdag anyaggal érkeztek: régi felvételeket, térképet, levelezéseket és egyéb különleges dokumentumokat adtak át nekünk. Megtekintettük annak a hídnak a pilléreit, melyet 1923-ban Mautner Henrik építtetett, és mely 1966-ig, az új híd elkészültéig kötötte össze a Mosoni-Duna két oldalán lévő településeket. A Mautner hídról egyébként egy festményt is adományoztunk a családnak, melyet Behon Pál amatőr festő készített. Utána Novákpusztára látogattunk, ahol a kastély jelenlegi tulajdonosa engedélyével megtekinthettük az épületet, a régi magtárt. A helyi kemping – mely egykor gazdasági épületként szolgált – vezetője is fogadta a vendégeket. Itt olyan idős emberek is összegyűltek, akik még ismerték a Mautnerokat. Mautner Henrik emberséges munkaadóként élt az emlékekben, aki tejet osztott, ünnepnapokon bort, a gyermekeknek karácsonykor ajándékot. A novákpusztai, a magyarkimlei templomot is együtt tekintettük meg – számolt be Mautner Albert látogatásáról a faluvezető.

 

 Mautner Henrik családjával a novákpusztai kastélynál.

Mautner Henrik családjával a novákpusztai kastélynál.

 

Luxusszálló a kastélyban


Természetesen nem hagyhattuk szó nélkül a kastély jelenét és jövőjét sem, mely után az egykori tulajdonos leszármazottja is érdeklődött. – Minden tőlünk telhető jogi lépést megtettünk a kastély megóvása érdekében – erősíti meg Eller Gizella. Így a képviselő-testület új rendeletet alkotott, hogy a terület gazdáját ösztönözze a park rendbetételére, az épület állagmegóvására. Az épületet 2016-ban helyi védelem alá helyezték, és ekkor kezdeményezték az országos védettséget. Ezt azonban a jelenlegi állapota miatt nem hagyták jóvá. A helyi önkormányzat büntetést is kirótt. Erre válaszul a tulajdonos nemrég benyújtotta a felújítási terveket. – A mi célunk nem a büntetés, hanem hogy rendbe tegyék a kastélyt. Elindult egyfajta párbeszéd a tulajdonossal. A mostani elképzelések szerint egy luxusszállót alakítana ki ott. Erre a beruházásra egy, a képviselő testület által is kontrolálható ütemterv is készül majd, mely rögzíti a munkálatok kezdetét és az öt éven belüli befejezését nagy örömünkre. – zárta szavait a településvezető.

Mautner Albertről


A Berlinben élő Mautner Albert az ARD televízió riportereként tevékenykedett. Egy lánya és három unokája van. Mautner Henrik fia, Zsigmond két gyermekével, a még Magyarországon 1947-ben született Alberttel és az 1949-es születésű Rudolffal megfogadtatta, soha nem lépnek magyar földre, ahol mindenüket elvesztették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!