A kerítésalap is készen van a hegyeshalmi határon

Májusig meghosszabbította az ellenőrzést Ausztria, felkészültek a migránsokra.

Mészely Réka


Az osztrák határellenőrzés visszaállítása óta sokszor írtunk már arról, hogy milyen védelmi technikákat dolgozott ki nyugati szomszédunk. Legutóbb arról számoltunk be, hogy egy újabb kaput szereltek fel a hegyeshalmi kishatárnál a kamionterminál irányába, miután korábban egy tolóajtót emeltek a B10-es és 1-es főút találkozásánál.


A témában a Burgenlandi Tartományi Rendőrséghez is fordultunk. Tegnap terepbejárásra hívta napilapunkat Helmut Greiner, a Burgenlandi Tartományi Rend- őrség sajtószóvivője a Nickelsdorf magyar–osztrák közös kapcsolattartási szolgálati helyre, ahová elkísért bennünket Szőke László hegyeshalmi polgármester is.

 

Terelőkapuk, ha több migráns érkezik


– Az uniótól Németország, Ausztria, Dánia, Norvégia és Svédország újabb három hónapra továbbra is engedélyt kapott a határvédelem fenntartására. Ausztria a Magyarországgal, valamint a Szlovéniával közös határvonalon ellenőriz. Ezen a határon egyébként 2016 áprilisa óta vezettük be ezt a fajta ellenőrzést – tudatta Josef Kinzel, a miklóshalmi közös kapcsolattartási pont vezetője, aki szintén csatlakozott a határbejáráshoz.


Elsőként az autópálya-átkelőhöz kísérnek el vendéglátóink. Azzal már szintén többször foglalkoztunk, hogy itt egy ötvenméteres ponyván keresztül kell áthaladnunk. Az egyik sávban haladhat a forgalom, a jobb oldaliban pedig szúrópróbaszerűen leállítják a gépkocsikat. Tegnap reggeli látogatásunkkor egyébként két-három autó várta itt az átkelést. A sztrádára vezető földúton is emeltek egy mobil kaput, de hasonlót láttunk azon a szakaszon, ahol a kamionokat engedik be az ellenőrző pontra. Helmut Greiner és Josef Kinzel megmutatta egy leendő kerítés alapjait is, megjegyezve, hogy azt majd csak akkor építhetik meg ténylegesen, ha nagyobb menekültáradat várható. Az osztrák illetékesek szerint a mobil kapukat sem azért emelték, hogy ott a forgalmat elzárják. Mint hangsúlyozták, a terelőkapukat a menekültek számának szabályozására vehetik igénybe. A sajtószóvivő példaként hozta fel a repülőtéri terelőberendezéseket.

Képünkön Helmut Greiner és Josef Kinzel a miklóshalmi autópálya-átkelőnél, ahol egy ötvenméteres ponyva alatt kell áthaladnunk.

Képünkön Helmut Greiner és Josef Kinzel a miklóshalmi autópálya-átkelőnél, ahol egy ötvenméteres ponyva alatt kell áthaladnunk.

Naponta háromezer menekült regisztrálható


Közben elérünk a kamionterminálon kialakított regisztrációs ponthoz. Ezt a területet kerítéssel zárták el, 135 konténer áll itt. Tavaly szeptember közepe óta működik. A bejáratnál Steyrer Karl fogad, aki a terület felügyelője.

 

– A nőket és férfiakat külön látjuk el: első lépésként átvizsgáljuk őket, a szúróeszközöket, az akár fegyvernek használható tárgyakat sorszámozott dobozokban helyezzük el. Majd regisztrációs lapot töltenek ki, mely több nyelven is rendelkezésre áll. Utána következik a tényleges regisztráció, lehetőség van tolmácsot kérni, a várakozás idejére pedig szobákat, vizesblokkokat alakítottunk ki, de van orvosi ellátás is. Az embercsempészeket külön teremben kérdezzük ki – magyarázza Steyrer Karl. „Tiszta szobák állnak rendelkezésre, melyek nyáron hűthetők, télen fűthetők, lehet pihenni, mosakodni. Itt egyébként jellemzően csak néhány órát töltenek" – fűzi hozzá a sajtószóvivő. Javaslatára magunk is kipróbáljuk a regisztrációt: az ügyintéző a nevünkre, születési dátumunkra kérdez rá, állampolgárságunkra, majd bal és jobb kezünkről is több ujjlenyomatot vesz, és fotót készít. Az adatbázisba egyéb dokumentumokat is elmentenek „élesben". 


A szakemberek arról is beszéltek, hogy azokat a migránsokat, akik menedékkérelmüket nem Ausztriában szeretnék beadni,  visszafordítják Magyarországra. A miklóshalmi ponton egyébként naponta háromezer menekült regisztrációjára készültek fel (a fent említett kapukat is ezen embertömeg szabályozására használnák). 


Embercsempészek ellen


Az eddigi szúrópróbaszerű ellenőrzések eredménye az illetékesek szerint, hogy töredékére apadt az embercsempészek száma ezen a határszakaszon. Tavaly Burgenlandban 104 ilyen személy vagy csoport került a hatóságok látókörébe. Ez kilencvenszázalékos csökkenést jelent az azt megelőző évhez képest. A szakemberek szerint a csempészek a társadalmilag nehéz anyagi helyzetben lévő rétegekből kerülnek ki. Nemritkán munkanélküliek, alkoholbetegek, és ebben a „feladatban" a gyors pénzkereseti lehetőséget látják meg. A magyarok, románok és szerbek „vezetik a listát". A kamionterminál területén a parkoló egy részén az így elkobzott gépkocsik állnak. 


Helmut Greiner hozzátette: a kamionbelépőnél átvilágítják a teherautókat. Ennek híre ment, és ezen az úton is minimális azoknak a száma, akik emberek átcsempészésével foglalkoznának. „Nem akarunk több olyan esetet, mint a parndorfi" – fűzi hozzá a sajtószóvivő, a tavalyi, hetvenegy menekült életét követelő tragédiára utalva. 

Akarják az ellenőrzést


Az osztrákok jelentős többsége, nyolcvan százaléka a határellenőrzés szükségessége mellett foglal állást. A migránsáradat óta jelentősen nőtt a különféle bűncselekmények száma nyugati szomszédunknál. Bécsben havi 850 euróval segítik a menekülteket, ezért főként az osztrák főváros körül „tömörülnek". „Ezért a magas összegért lettünk célország" – vélekednek. Visszatérve a számokra: tavaly 6458 olyan személyt fogtak el Burgenland térségében, akik nem rendelkeztek a szükséges papírokkal. Ők különféle módon érkeztek, vonattal, gyalog vagy teherautóba rejtőzve, akár a zöldhatáron. Többségük Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkezett. Ebből 848 Miklóshalmán a rendőrség, 1021 a katonaság „szűrőjén" akadt fenn. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!