Utolsó a nagy tanári karból

Ujhelyi Imre születésének százötven éves jubileuma okán a híres professzort mutatta be dr. Tenk Antal a nyugdíjasegyetem legutóbbi előadásán.

Az előadó kitért a „nagy tanári karra", akik a tizenkilencedik század utolsó és a huszadik század első évtizedeiben tevékenykedtek a Magyaróvári Gazdasági Akadémián. Mint mondta: vita van arról, hogy pontosan hány embert is sorolhatunk ebbe a társaságba, ám a témával foglalkozók közül a legtöbben tizennégy nevet említenek. Ennek a nagy tanári karnak az utolsó tagja Ujhelyi Imre.


Ujhelyi a Magyaróvári Gazdasági Akadémia hallgatója volt, majd tanulmányai befejezése után a budapesti állatorvosi tanintézetbe iratkozott be, ahol diplomát is szerzett. Ezután a somogyszentimrei földmíves iskolában kezdett dolgozni, majd fél év után visszatért Magyaróvárra. Harminc éven át, egészen nyugdíjazásáig dolgozott az intézményben. Az állatélettan, bonctan, állatgyógyászat, állatkereskedelem-tan, tejgazdaság professzora volt.

 A százötven éve született Ujhelyi Imrével ismerkedhettek meg a hallgatók a nyugdíjasegyetem  előadásán.

A százötven éve született Ujhelyi Imrével ismerkedhettek meg a hallgatók a nyugdíjasegyetem előadásán.

Az előadáson elhangzott: Ujhelyi nevéhez fűződik az állatgyógyászati ambulancia, a Magyaróvári Szarvasmarha Tenyésztő Egyesület alapítása mellett huszonhét tejszövetkezet megalapítása, illetve tejkísérleti állomás létrehozása is. 1914-ben ő kezdeményezte, hogy nőket is felvehessenek az akadémiára. Érdekesség, hogy erre ugyan engedélyt kapott az intézmény, mégis tizennégy évet kellett várni az első női hallgatóra.


Ujhelyi Imre azon kevesek közé tartozott, aki még életében számos elismerést megkapott. Az egyetemi tanárok közül egyedüliként öt köztéri szobrot állítottak tiszteletére országszerte, számos emléktábla őrzi a nevét és több iskolát, utcát is elneveztek róla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!