Újabb megmérettetésre készülnek a mosonmagyaróvári erőemelő bajnokok

A 68 éves Kiss László, a 64 éves Smuk Ferenc, és a 25 éves Lachmann Mirtill dobogós helyet tűzött ki célul a jövő heti szerencsi Európa-kupán.

Nagy Eszter

A szerencsi Európa kupa egyfajta mini Európa-bajnokság. A felhúzás, a guggolás és a fekvenyomás eredményei adódnak össze, bajnok pedig abból lesz, aki a három számban a legtöbb súlyt emeli meg. A megmérettetésen a Botond SE három versenyzője is képviselteti magát.

A 64 éves Smuk Ferencnek gyerekkora óta lételeme a sport.

- Mindig sportoltam valamit. Először fociztam, utána kezdtem el a súlyzós edzéseket. Tűzoltóként kellett a jó állóképesség. Szolgálatparancsnok voltam, és a beosztottjaimat is mindig az edzésekre buzdítottam. A laktanyában egy kisebb edzőtermet is felépítettem, a felszereléseket is én készítettem - meséli Smuk Ferenc.

2003-ban nyugdíjba ment, ekkor kezdett el edzeni egy városi konditeremben.

- Amikor a Botond Fitness felújítás miatt a Móra iskolába költözött, oda mentem át edzeni, mert az iskola mellett lakom. Jó formában voltam, nagy súlyokat emeltem meg, ami Freimann Sanyinak is feltűnt. Már akkor 185 kilóval guggoltam. Sanyi beszélt rá a versenyzésre 2007 körül - folytatja.

- Elkezdtem a versenyzést, és egyre jobb eredményeket értem el. Többszörös Európa -és világbajnok vagyok, hogy a magyar bajnokságot hányszor nyertem meg, már nem is számolom. A mai napig is többszörös világcsúcstartó vagyok a 280 kilós guggolásommal, és a 255 kilós felhúzásommal - sorolja az előkelő helyezéseket.

Az Európa kupán jó eredményre számít, az első helyet tűzte ki céljául.

- A felkészülésen 250 kilóval guggoltam, 245-250 kiló a felhúzás. A fekvenyomásom kicsit gyengébb, 110-115 kilónál nem megy több egy korábbi sérülés miatt. De a másik két számom nagyon erős, így bízom a győzelemben. Összetettben 610 kiló a célom - fogalmazott.

Balról: Smuk Ferenc, Lachmann Mirtill, Kiss László. Fotó: Nagy Eszter

Balról: Smuk Ferenc, Lachmann Mirtill, Kiss László. Fotó: Nagy Eszter

A 25 éves Lachmann Mirtill két éve foglalkozik komolyabban az erőemeléssel, ma már többszáz kilót képes megmozgatni.

- A túlsúlyom miatt kezdtem el edzeni, nem azért, hogy versenyezzek. 2014 augusztusában a siófoki Muscle Beach-en elindultam a felhúzó kupán, miért ne alapon. 95 kilóval hetedik lettem, ez hozta meg a kedvemet az erőemeléshez - kedzi Mirtill.

- 2014 novemberében elindultam a pozsonyi világkupán csak felúzásban, juniorban első helyen végeztem 160 kilóval. 2015-ben elindultam a magyar bajnokságon erőemelésben, itt már 180 kilóval guggoltam, 70 kilóval nyomtam fekve, és 180 kilóval húztam fel. Itt első helyen végeztem - sorolja az elképesztő számokat.

- 2015 tavaszán az Európa-bajnokságon megjavítottam az egyéni csúcsaimat, és minden számom Európa-rekord lett. Ebben az évben már a Muscle Beachen is első lettem, 190 kilót húztam fel. A füzesgyarmati világkupán újra megjavítottam az egyéni csúcsaimat, mindegyik kísérletem világrekord lett. 200 kilóval guggoltam, 87,5 kilóval nyomta fekve, és 200 kilót húztam fel - folytatja.

- Az idei magyar bajnokságon is első helyen végeztem, a guggolás már plusz 10 kilóval, a felhúzás plusz 5 kilóval sikerült. Az Európa-bajnokságon sérült voltam, ugyan első helyen végeztem, de nem úgy sikerült, ahogy elterveztem - tette hozzá.

7 hét pihenő várt rá, 8 hete kezdett el újra edzeni. Célja, hogy megjavítsa az egyéni csúcsait.

- 220 kilóval szeretnék guggolni, 100 kilóval fekvenyomni, és 200-205 kilót felhúzni - mondja Mirtill, hozzátéve, hogy két hete egy kamionhúzó Európa-bajnokságon is kipróbálta magát.

- Negyedik helyen végeztem, két másodperccel maradtam le a dobogóról. 24,17 másodperc lett az eredményem, de jövőre újra indulni szeretnék. Az erőemeléssel hosszútávra tervezek, sokáig szeretném még csinálni - teszi hozzá.

A megmérettetésen a 68 éves Kiss László is indul. Mint azt korábban írtuk, nyugdíjas éveiben kezdett el edzeni, pusztán hobbiból. Alig két éve versenyez, máris számos győzelmet tudhat a magáénak.

A szeptemberi szerbiai világbajnokságon 230 kilós felhúzásával 23 kilóval javította meg az addigi korosztályos világcsúcsot, az Európa-kupán pedig érmes helyezést tűzött ki céljául.

- Az Európa-kupán 190 kilós guggolás, 100 kilós fekvenyomás, és 220-225 kiló felhúzás a cél. Feljebb kerültem egy súlycsoporttal, erősödtem, ezért bízom ezekben a számokban. Összetettben 500 kiló a cél - mondta Kiss László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!