Nincs nemzeti demenciastratégia

A mosonmagyaróvári Idősek Nappali Intézményeibe 52 klubtag jár, közülük 25-en érintettek a szellemi leépülésben. Egyre több szépkorú küzd a demenciával.

Mészely Réka - Kisalföld napilap

A Gondoskodás Alapítvány szervezésében tavaly áprilisban kezdődött az Alzheimer Café programsorozat Mosonmagyaróváron. A jó hangulatú klubfoglalkozásokon az érintettek és családtagjaik kötetlenül beszélgethetnek, tapasztalatokat cserélhetnek a betegségről.


Olyanok találkoznak, akik értik és megértik problémáikat. A programsorozat szervezője, Zimmerer Károlyné szerint az indulás óta sokat sikerült előrelépni, de még van teendő. Az Alapszolgáltatási Centrum vezetője ugyanis úgy látja, egyelőre még kevés információval rendelkezünk az egyre többeket érintő, gyógyíthatatlan kórról.


– Az időskorral nem jár egyértelműen, hogy elfelejtünk dolgokat. Ahogy egyre nő az átlagéletkor, egyre több szépkorú küzd szellemi leépüléssel. A demenciával élők jelentős többsége Alzheimer-kórban szenved. Sajnos a demencia nincs konkrétan diagnosztizálva ma Magyarországon.


Ehhez kevés tesztet ismerünk és nem létezik nemzeti demenciastratégia sem – világít rá a problémára Zimmerer Károlyné. Éppen abból adódóan, hogy nincs pontosan diagnosztizálva, sőt, sok esetben nem ismerik fel a demenciát, ezért csak becsült a szám, hogy hányan küzdhetnek vele: 250–500 ezren. Azt is fontos megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór nemcsak a beteget, hanem az egész családot érinti.


A szakembert a helyi számokról is kérdezzük. A mosonmagyaróvári Idősek Nappali Intézményeibe 52 klubtag jár, közülük 25-en érintettek a betegségben. A házi segítségnyújtást a térségben 217-en veszik igénybe, az ellátottak harmada napi 4 órás vagy azt meghaladó gondozásra szorul.


Az Alzheimer Café legközelebb október 10-én délután 5 órakor szervez találkozót az Óvárosi kávéházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!