Megyei Nemzetiségi Nap Kimlén

Szeptember 17-én, szombaton Kimle ad otthont a 2016. évi Megyei Nemzetiségi Nap látványos, színes programsorozatának.

kisalfold.hu

A rendezvény délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik a horvátkimlei Szent Mihály templomban. Ezt követően, 10.45 órától Mate Mersich egykori horvát plébános sírjánál dr. Horváth József megyei könyvtárigazgató-helyettes emlékezik a tudós költőre.


Kora délután, 13.30 órától Kimle Fő utcáján népviseletben vonulnak fel a nemzetiségek, a Jánossomorjai Fúvószenekar kíséretében.


A Megyei Nemzetiségi Nap ünnepélyes megnyitója 14.00 órakor kezdődik a művelődési házban (Vízpart u. 2.). Grubits Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Nemzetiségi és Civil Kapcsolatok Bizottsága elnökének köszöntőjét követően Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke – első ízben – adja át a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat, Nemzetiségi Tagozatban.


A Megyei Nemzetiségi Nap programja ebben az évben szorosan összefonódik a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéknap eseményeivel. Így a köszöntők között helyet kap dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár bizottság elnöke, Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatói tanácsadója és természetesen – mintegy házigazdaként - köszönti a településen megjelenteket Eller Gizella, Kimle polgármestere is.


A délutánt a nemzetiségi csoportok fellépése teszi színessé, de számos helyi értéktár is bemutatkozik, ahogy a megyei értéktárban szereplő „megyerikumokról" is sok érdekeset megtudhatnak az érdeklődők. Sok kerül könyvbemutatóra, közelebbről is megismerkedhetnek a kékfestés és a höveji csipke készítésének rejtelmeivel, emellett lesz táncház, tánctanítás, valamint a "megyerikumokról" szóló kisfilmek is megtekinthetők lesz.


A szervezők – Kimle Község Önkormányzata, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája - mindenkit biztatnak, hogy kapcsolódjon be a Megyei Nemzetiségi Nap és a Megyei Értéknap programjaiba, ezáltal ismerkedjen meg megyénk nemzetiségeinek kultúrájával, megyénk értékeivel. Az esemény megvalósítását a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!