Már a padlófűtés is kész a városi sportcsarnok küzdőtere alatt

Gőzerővel zajlik a városi sportcsarnok építése. Jelenlegi állapotában már jól látszik, miként is fest majd végleges formájában az új létesítmény. Már biztosra vehető: év végére elkészülnek a kivitelezők.

Méhes Ákos

Az építkezés nagyjából egy éve kezdődött a gimnázium sportpályája mellett, miután a kivitelezési szerződést megkötötték a Mosonmagyaróvári Sportcsarnok Építési Konzorciummal az épület szerkezetének elkészítéséhez. A sportcsarnok megépítése végül mintegy kétmilliárd forintba kerül. Ehhez 240 milliós kormányzati támogatást kapott a város. Az önkormányzati önrész mellett a többit társasági adóból kell összegyűjtenie az MTE 1904 sportegyesületnek. E szervezet nyerte el ugyanis a lehetőséget a csarnok létesítésére. A sportcsarnok ugyan a gimnázium telkére épül, ám a létesítmény tulajdonosa a sportegyesület lesz.

Költségek: ki mit áll?


Társasági adó: 1,45 milliárd Ft.

Állami támogatás: 240 millió Ft.

MTE 1904 által vállalt önrész: 49,9 millió Ft.

Önkormányzatra jutó önrész: 318 millió Ft.

Egy éve folyamatosan zajlanak a munkálatok a területen, a szerkezeti építéssel a nyár elejére végeztek is a kivitelezők. Ezt követően megkötötték az újabb szerződést a konzorciummal a csarnok befejezésére is. Drescher Ottótól, az MTE 1904 elnökétől megtudtuk: a szerződések alapján, illetve a pénzügyi ütemezés szerint a sportcsarnok építésének, eszközök beszerzésének, illetve a hozzá tartozó járulékos költségek összege mintegy 2,06 milliárd forint. Az egyesületnek mára sikerült a szükséges társasági adó nagy részét összegyűjtenie. A felhívások és megkeresések eredményeként a helyi kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt az ügy mellé álltak és segítették a sportcsarnok megvalósulását. Már csaknem a teljes összeg rendelkezésre áll és minden esély megvan arra, hogy év végére a még hiányzó forintokat is összegyűjtik. 


Drescher Ottó elmondta: a csarnok építése jó ütemben halad. Már kívülről is mindenki számára jól látható a létesítmény karaktere. Jelenleg a belső munkálatok zajlanak. Elkészült a küzdőtér padlófűtésének kiépítése és folyik még az aljzatbetonozás. Kívülről a hőszigetelést, majd a színezést végzik a szakemberek. A belső munkálatok a burkolással, a gépészet – fűtés, légtechnika – kiépítésével folytatódnak. Javában tart a csarnok körüli parkolók kialakítása is. Összesen mintegy 200 várakozóhelyet létesítenek itt. A gimnázium előttiek már elkészültek. Ezek kiépítését próbálták úgy ütemezni, hogy itt a munkálatok tanévkezdésre befejeződjenek. Jelenleg még folyik a gimnázium melletti parkoló építése. Ezen túl a Sóház mögötti, jelenlegi parkoló rendezésével csaknem megduplázzák a mostani befogadóképességét.

Kívülről is mindenki számára jól látható a létesítmény karaktere.

Kívülről is mindenki számára jól látható a létesítmény karaktere.

Drescher Ottó hozzátette: a szerződés szerint december elejére készül el teljesen a sportcsarnok. Ezt követi a használatbavételi eljárás és a próbaüzem. A tervek szerint jövő év februárjában vehetik birtokba a városlakók az új létesítményt. Zajlik az egyeztetés a csarnok üzemeltetéséről is, ám erről egyelőre nem tudott konkrétumokat elárulni az elnök. 

Mire használható?

A leendő sportcsarnokban összesen 1213 ülőhely lesz. Ebből az épített lelátókon 968, és igény szerint mobil lelátókkal tovább tudják növelni a férőhelyek számát. A tervezett csarnok a kézi-, röp-, kosárlabda, illetve a teremfoci – futsal – igényeit maradéktalanul kielégíti, a kisebb pályákból – tenisz, asztalitenisz – több is elhelyezhető a teremben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!