A segítséget kérni kell

Az idősek közül sokaknak, különösen az egyedülállóknak számos alapvető napi tevékenység elvégzése is nehézséget okoz. Legtöbbjük nem is tudja, hogy mindennapjaik jelentősen megkönnyíthetők, ám ezekhez igénybejelentés szükséges.

Az idősek alap- és szakellátásáról a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás által fenntartott Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény gondoskodik. Az otthonukban élő, rászoruló, idős emberek több alapszolgáltatást is igénybe vehetnek – nyilatkozta a Kisalföld érdeklődésére Csiba Erzsébet. A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője elmondta: a rászorultak legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak.


 A házi segítségnyújtás szociális segítést vagy személyi gondozást jelent. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az ellátást igénybe vevő fizikai, mentális, szociális szükségletei megfelelőek legyenek.


Csiba Erzsébet kiemelte: a szolgáltatás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. Ennek mértéke alapozza meg, hogy milyen típusú és milyen időtartamú ellátásra jogosult a kérelmező.


A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében egy segélyhívó készüléket kap a rászoruló. Segélyhívása nyomán a gondozó a helyszínen haladéktalanul intézkedik. Nappali ellátást Mosonmagyaróváron két, a kistérségben további három településen az idősek klubjaiban lehet igénybe venni. Mosonmagyaróváron az ilyen klubokban a demens betegek ellátására is van lehetőség. 


A bevásárláshoz segítséget kérni – rászorultság esetén – a házi segítségnyújtás keretében lehet. Valamennyi szolgáltatást kérelmezni kell, annak indokoltságát vizsgálják. Szolgáltatásaik térítéskötelesek.


A szakmai munka irányítása az intézmény Alapszolgáltatási Centrumában (Zichy Mihály utca 5.) történik. Az igénybevétel módjáról, a térítési díjakról a www.szocmkt.hu honlapon részletesen megtalálható minden információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!