Kölcsönös szigor a hegyeshalmi átkelőnél: ezért ellenőriznek a magyarok

Az országba belépő kamionok műszaki állapotát és a sofőrök pihenőidejét vizsgálják elsősorban a rendőrök a hónap eleje óta a hegyeshalmi átkelőnél. Hangsúlyozzák is rendőreink: ez közlekedésbiztonsági akció, ellentétben az osztrákok határellenőrzésével. Lényeg azonban, hogy sokszor kifelé, befelé egyaránt araszolniuk kell a kamionoknak.

Hónapok óta tart az osztrák szigor Ausztria és Magyarország határán. Ennek isszák nap mint nap a levét az ingázók és főként a kamionsofőrök. Az osztrákok ellenőrzése miatt gyakran kilométereken és órákon keresztül araszolnak a teherautók a határ előtt. Többször fordult elő, hogy a kamionsor húsz-harminc kilométeresre is hízott. Legutóbb a hónap elején, amikor majdnem Lébényig torlódtak a teherautók az autópálya mellett. Ekkor azonban a magyar hatóságok is a kamionok ellenőrzésébe kezdtek a hegyeshalmi átkelő belépőoldalán. Rövid idő alatt ugyanúgy húsz kilométeren át torlódtak a járművek az A4-es autópályán. Míg az osztrákok a határellenőrzés ideiglenes visszaállításával magyarázták a kontrollt, addig nálunk közlekedésbiztonsági razziáról beszéltek. A történtek diplomáciai adok-kapokhoz is vezettek, az osztrák belügyminiszter jogtalannak nevezte a magyarok ellenőrzését és még a bécsi magyar nagykövetet is bekérette. Nos, az ellenőrzések azóta is folyamatosak mindkét oldalon, ám több kilométeres sorok mostanában szerencsére nem alakultak ki. 

 A kamionok műszaki állapota mellett azt is vizsgálják a rendőrök, hogy a sofőr betartotta-e az előírt pihenőidőt vagy fogyasztott-e alkoholt.

A kamionok műszaki állapota mellett azt is vizsgálják a rendőrök, hogy a sofőr betartotta-e az előírt pihenőidőt vagy fogyasztott-e alkoholt.

Utánajártunk, mit ellenőriznek a magyar rendőrök az országba belépő kamionokon. Érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányságtól azt a választ kaptuk, hogy a „jelenleg hatályában fenntartott, az egész ország területére kiterjedő fokozott ellenőrzés keretében az országos rendőrfőkapitány július 4-én 21 órától a Hegyeshalom autópálya-határátkelőhelyen a belépő teherforgalmi sávban közlekedésbiztonsági ellenőrzést rendelt el".

Kérdésünkre, hogy mégis mit vizsgálnak a rendőrök, azt írták: a közúti szállítással kapcsolatos, a közlekedésbiztonságot közvetlenül veszélyeztető jogsértések – mint például a vezetési és pihenőidő megtartásának elmulasztása, nem megfelelő műszaki állapotú járművel közlekedés – 

megelőzése érdekében szükséges a tehergépjármű-forgalom rendszeres ellenőrzése.


Az eddigi tapasztalatokról megtudtuk: a közlekedési helyzettel kapcsolatos mutatók alapján megállapítható, hogy az M1-es autópálya – kiemelt tranzit jellege miatt – fokozottan érintett a balesetekben, ezért szükséges az áthaladó forgalom rendszeres közlekedésbiztonsági ellenőrzése. A július eleje óta tartó ellenőrzések alkalmával a rendőrök több esetben intézkedtek mind magyar, mind pedig külföldi sofőrökkel szemben a tehergépjárművek műszaki állapotának problémái, hiányosságai miatt, illetve többször kezdeményeztek közigazgatási hatósági eljárást ittas állapotú járművezetés észlelése után is. A járőrök a gépjárművek vizsgálatakor néhány esetben hatósági jelzésekkel kapcsolatos jogsértéseket is feltártak.


Arra a kérdésre, hogy meddig várható még a kontroll az átkelőnél, elmondták: az ellenőrzés során keletkezett adatokat a rendőrség folyamatosan elemzi és értékeli. Az ellenőrzés fenntartásának időtartamáról majd ezek alapján dönt.

Címkék#fontosmovar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!