Két helyszínen is együtt alkottak

Öt művész dolgozott együtt hétfő óta az idei Art Flexum Nemzetközi Művésztelepen Rajkán, míg hatan Héderváron fedezték fel az együtt alkotás örömét. Az e heti "termésből" kiállítások nyílnak.

Tizennyolcadszor rendezte meg az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepet a Prima-díjjal kitüntetett Art Flexum Művészeti Társaság. A tavalyi évhez hasonlóan két helyszínen, két alkotótáborban dolgozhatnak együtt a művészek. Hétfő óta Gollowitzer Szabina és Magyar Mónika grafikusok, Sáfár Szabolcs fotográfus, Sebestyén Ákos és lapunk munkatársa, Sudár Éva festőművészek alakították ki ideiglenes műtermüket a rajkai kempingben. Hédervár pedig Almási Róbert, Borbély Ká-
roly, Budaházi Tibor, Kovalik Ján festő- és Kelemen Benő Benjamin és Kurcsics László grafikusművészeket fogadta.

– A korábbi években meghatároztunk egy témát, de idén nincs kötött tematika, szabadon alkothatnak a művészek. A hely szelleme azonban áthatja műveiket – magyarázza Szentkuti Károly, a társaság elnöke, aki mint mondja, a művésztelep alkotói közül sok a visszatérő, de igyekeznek újakat is köreikben tudni.


„A hétköznapokból kiszakadva alkothatunk" – emeli ki a művésztelep egyik előnyét Magyar Mónika. Gollowitzer Szabina szerint egymástól tanulnak alkotás közben. A fiatal művészt például a szigetközi élőlények formavilága ihlette. Sáfár Szabolcs szintén úgy látja, hogy a mindennapi munka mellett jó itt kikapcsolni és csak az alkotással, esetében a fotózással foglalkozni. A fiatalember fotográfusként a hármas határnál és a rajkai templomnál kalandozott.

Közben egyébként a rajkai iskola is ezen a héten szervezte meg jutalomtáborát. Holzmann Lászlóné táborvezető szerint a 25 legszorgalmasabb alsós diákot számos program várta, így például szerdán meglátogatták az Art Flexum művésztelep alkotóit is. A gyermekek egy mese alapján rajzoltak, s bepillantást nyerhettek abba is, hogyan alkotnak, milyen eszközöket használnak a profi művészek.

Tárlat

A rajkai művésztelepen készült alkotásokból szombaton délelőtt 11 órakor nyílik kiállítás az Aranykárász kempingben. A Héderváron alkotók vasárnap dél- előtt 10 órakor mutatkoznak be a Kápolna Galériában. A tárlatok anyagát Kövesdi Mónika művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe, majd kiosztják a művésztelepek díját.

Az alkotótábor művészei egy héten át dolgoztak együtt Rajkán. A felvételen a jutalomtáborban részt vevő diákokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!