Figyelték a virágokat és a helyieket is

Elégedetten és élményekkel gazdagodva távoztak az Entente Florale Europe nemzetközi zsűriének tagjai a hétvégén Mosonmagyaróvárról és Dunakilitiről. A környezet szépítése mellett mindkét településen kiemelkedő volt a civil szervezetek aktivitása is.

Méhes Ákos

Nagyon hosszú, de egyben rendkívül informatív napon vagyunk túl – így összegezte Rudi Geerardyn, az Entente Florale Europe nemzetközi zsűrijének elnöke a mosonmagyaróvári látogatásukat.

Mint ismeretes, a Virágos Magyarországért versenyben a fődíjat az 50 ezer fő alatti lakosú város kategóriában Mosonmagyaróvár, a 2 ezer fő feletti lakosú falu kategóriában Dunakiliti kapta tavaly, ami egyben feljogosította a két települést Magyarország képviseletére a 2016. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. A két települést a nemzetközi szakemberekből álló zsűri a hétvégén kereste fel.

A szemle szombaton Mosonmagyaróváron kezdődött. Nagy feltűnést keltve, rendőri felvezetéssel járta végig a nemzetközi zsűri az előre meghatározott útvonalat. A szakemberek több helyszínen – a Futurában, a mosoni szabadstrandon, a városközponti közösségi fűszerkertben, a múzeumnál, a magyar-
óvári belvárosban, a Hildegard Óvodában és a vár környékén – ismerkedtek meg a várossal és a civil szervezetekkel. Bár eredményt még nem hirdetett, de a benyomásait a nap végén összegezte a zsűri elnöke.

keltve, rendőri felvezetéssel járta végig a nemzetközi zsűri az előre meghatározott útvonalat.

keltve, rendőri felvezetéssel járta végig a nemzetközi zsűri az előre meghatározott útvonalat.
Rudi Geerardyn elmondta: öröm volt látni a helyi civil közösségek és a városlakók aktív részvételét a programokban. Az értékelés során egyaránt figyelembe vette a zsűri a sajátosságokat, a természeti és épített környezetet, a környezeti nevelést és a lakosság aktivitását – fogalmazott az elnök. Mint mondta: az értékelés során nem hasonlítják össze az egyes országokat a másikkal, mindenhol a jellegzetességeket nézik.

Nem csupán a virágosítást és a zöldfelületeket nézték a szakemberek, ennél sokkal többről szól ez a verseny, az adott település életminőségéről.

Rudi Geerardyn külön kitért a Futura egyediségére, a mosoni szabadstrandon felvonultatott vízi sportolókra és a Hildegard Óvodára. A szemle után a zsűri tagjai megosztották egymással első benyomásaikat, ezt követően pontoznak majd. Ezután, szeptember 23-án Brnóban derül majd ki, milyen színű lesz az érem, amit Mosonmagyaróvár kap.

A szakmai zsűrit vasárnap az előző napihoz hasonló lelkesedés fogadta Dunakilitin.

A szakmai zsűrit vasárnap az előző napihoz hasonló lelkesedés fogadta Dunakilitin.
Árvay István polgármester elégedettségét és köszönetét fejezte ki a helyi civil szervezeteknek és mindazoknak, akik részt vállaltak a város szépítésében. Mint mondta: ezen a napon valóban megmutatta a város, hogy mire képes. Egy olyan települést sikerült bemutatni a zsűrinek, amely méltán lehet büszke az ott élőkre.

A szakmai zsűrit vasárnap fogadta Dunakiliti. A falu határában feldíszített traktorok és lelkes helyiek várták a szakembereket. A nap folyamán – csakúgy, mint az előző nap – számos program volt, a nemzetközi zsűri elégedetten távozott a településről.

Amint azt Kovács Andorné polgármester összefoglalta: az egész falu készült erre a napra, fiatalok és idősek egyaránt kivették a részüket a munkából.

Közösségépítés szempontjából is nagyon eredményes volt ez az esemény, mindenki összefogott a cél érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!