Tüntettek: utat zártak le a földekért Mosonudvaron

A falu apraja-nagyja utcára vonult Mosonudvaron, hogy felhívják a figyelmet problémájukra. Arra, hogy elárvereztek mintegy harminchektárnyi, Mosonudvar belterületéhez szorosan kapcsolódó állami földet, ami a rendezési tervben fejlesztési területként szerepel. Eddigi erőfeszítéseik nem jártak sikerrel, ezért demonstráltak most.


"Nem hagyjuk magunkat! Földet Mosonudvarnak! A falu jövője nem eladó! Megfosztanak a lehetőségeinktől! Nem hagyjuk elveszni álmainkat!" – ezekkel a jelmondatokkal vonultak tegnap utcára a mosonudvariak. A 86-os főúton tartott félpályás útlezárással és az út mentén transzparensekkel akarta felhívni a figyelmet a kistelepülés a nagy problémájára.

  A felvételen: a falubeliek közül sokan vonultak az út mellé transzparensekkel.

A felvételen: a falubeliek közül sokan vonultak az út mellé transzparensekkel.

A község fejlődése és jövője került veszélybe ugyanis azzal, hogy márciusban elárvereztek mintegy harminchektárnyi, Mosonudvar belterületéhez szorosan kapcsolódó állami földet. A parcellát 2051-ig a Lajta-Hanság Zrt. bérli. A földeket annak ellenére árverezték el, hogy a falu már hónapokkal korábban jelezte az illetékes állami szerveknek, ezek a területek a község rendezési tervében fejlesztési területként szerepelnek. A település tervezett fejlődésének lehetőségét veszélyezteti most az eladás – állítják a helyiek. Ez a közel harminchektárnyi föld – a község összes területének huszonnégy százaléka – az, ahol helyzeténél fogva Mosonudvar terjeszkedni, fejlődni tudna.

Számos fórumon próbáltak segítséget kérni problémájuk megoldására. Még a köztársasági elnöknek is írtak, ám a napokban onnan is elutasító válasz érkezett. Végső megoldásként ezért döntöttek most a demonstráció mellett.

– A végsőkig hajlandóak vagyunk elmenni, hogy a falu fennmaradjon és tovább tudjon fejlődni. Az eddigi kezdeményezéseink nem jártak sikerrel az állami hivatalok nem megfelelő hozzáállása miatt. Így a demonstráció maradt az egyetlen eszközünk, hogy hallassuk a hangunkat – hangsúlyozta Rinczki Lajos polgármester. A település vezetője örömét fejezte ki, hogy a falu egységesen az ügy mellé állt és magukénak érzik a problémát. Reggel összesen harminchárom járművel vonultak ki a főútra és zárták el az egyik forgalmi sávot. A demonstráció okozott ugyan fennakadást a főút forgalmában, ám nagyobb torlódás nem alakult ki. Nem is ez volt a cél – mondja a polgármester –, hanem hogy ráirányítsák a figyelmet a kialakult helyzetre.

 Félpályás útlezárással próbálták felhívni a figyelmet problémájukra a mosonudvariak.

Félpályás útlezárással próbálták felhívni a figyelmet problémájukra a mosonudvariak.

„Szükséges, hogy hallassuk a hangunkat. Sok fórumon jártunk már, de nem értünk el eredményt" – hangsúlyozta Csütörtöki Lőrinc. Hozzátette: bízik abban, hogy a demonstrációval sikerül felhívni a figyelmet a problémára és eredményt hoz a törekvésük. Hasonlóan vélekedett Máthé Károly is, aki mint mondta: tizenhat éve építkeztek és költöztek Mosonudvarra. Akkor azért vásároltak itt telket, mert olcsóbb volt, mint Moson-magyaróváron. Azóta megszerették a falut és jól érzik itt magukat. A férfi szerint az elkövetkezendő években biztosan többen tennének hozzá hasonlóan és Mosonudvaron telepednének le. Hiszen  jól látszik, hogy az elmúlt években a falu folyamatosan fejlődik. Ez a fejlődés viszont megállhat, ha nem tud tovább terjeszkedni a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!