Tizenegy új csatlakozó az ellátáshoz

Június 30-ig jelezhetik még a járásbeli települések, hogy igénybe kívánják venni az idősek otthonainak szolgáltatásait. Már most lehet tudni, hogy lenne tizenegy új csatlakozó.

Mészely Réka

Még a hónap végéig jelezhetik csatlakozási igényüket a mosonmagyaróvári járásbeli falvak és városok az idősek bentlakásos szolgáltatásaihoz. Amennyiben igent mondanak most, jövő év januárjától fogadhatják majd az adott településről is a szépkorúakat. 


– 2012-ig szinte valamennyi kistérségi településről tudtunk időseket fogadni az otthonokban. Évek óta gond, hogy ez a szolgáltatás nagy terhet ró az érintett önkormányzatokra. Ha egy kis faluból két embert vettünk fel az intézménybe, az éves szinten akár milliós községi kiadást is eredményezhetett. Emiatt sok önkormányzat módosította a fenntartói megállapodást, s így az adott település már nem tartozhatott az intézmény ellátási körzetébe – magyarázza Csiba Erzsébet, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője, aki szerint régóta keresik a megoldást. Többek közt arra is, hogy egyenlő esélye legyen valamennyi idősnek az otthonba való bekerülésnél. 


Nem igényelhető ugyanis állami normatíva abban az esetben, ha az ellátást kérő nem az ellátási körzetből érkezik. 


– Az utóbbi időben ugyanis csak a csatlakozott hét településről tudunk lakókat fogadni kedvezményesen. A többi helyről pedig csak akkor, ha vállalták a teljes bekerülési költséget, ami jelenleg mintegy 200 ezer forint az Idősek Gondozóházában és az idősek otthonainál. Nem igényelhető ugyanis állami normatíva abban az esetben, ha az ellátást kérő nem az ellátási körzetből érkezik. Miután az adott település nem vesz részt a szolgáltatás finanszírozásában, így az önkormányzati hozzájárulásra sem lehet számítani – fejti ki az intézményvezető.


Úgy tudjuk, a jelenlegi hét település mellé további tizenegy jelezte belépését. Így Mosonmagyaróvár mellett a későbbiekben például Jánossomorjáról és Lébényből is fogadhatnak kérelmeket. További változás, hogy az adatlap beadásakor egy új mellékletet is csatolni kell, melyet az az önkormányzat tölt ki, ahol a kérelmező él. A szakember szerint ezzel a változtatással elejét vehetik a korábbi fiktív átjelentkezéseknek. Az adott önkormányzat ellenőrizheti a bevallott jövedelmi és vagyoni helyzet valósságát, ami alapján a térítési díjakat meghatározzák. Ennek függvényében dönthetnek arról, hogy bevonják a családokat a költségek fedezésébe, vagy rászorultság esetén arról, hogy maguk fizetik azokat. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis az adott önkormányzat már csak akkor szerzett tudomást, hogy egy helybelit felvettek az intézménybe, amikor a számlát megkapták a különbözet kifizetéséről. 

A pörköltfőző versenyen az intézmény munkatársa, Skrapits Henrietta (a felvételen) és Süli Szabolcs szakácsként is megmérette magát.

A pörköltfőző versenyen az intézmény munkatársa, Skrapits Henrietta (a felvételen) és Süli Szabolcs szakácsként is megmérette magát.

Csiba Erzsébet ugyanakkor örömmel számolt be egy további tapasztalatról: sokat változott az utóbbi időben az adományozókultúra és egyre több önkéntes segíti az intézményt. 


– Elfogadottá vált az intézményünk, valamint a térség két nagy szociális ellátóintézményét támogató Gondoskodás Alapítványunk. Sokszor nem is kell kérni és megtalálnak bennünket az adományozók, akik a fogyatékos ellátottjainkat, hajléktalanjainkat és időseinket egyaránt szívesen támogatják. A helyben nyújtott támogatások minden esetben nyomon követhetők, az adományozók együtt örülhetnek a segítségükkel megvalósuló eredményeknek. Legutóbb a mosoni pörköltfőző fesztivál résztvevői több mint 200 ezer forintot ajánlottak fel. Sikeresnek bizonyult a Fogadj örökbe egy virágládát! akciónk is, melynek köszönhetően virágosítottunk valamennyi épületünknél. Ugyanakkor az önkéntes munka is felértékelődik: többen visszatérőként jönnek hozzánk segíteni – zárta Csiba Erzsébet. 

Tagok és érkezők

Mosonmagyaróvár mellett Dunakiliti, Dunaremete, Hédervár, Kisbodak, Lipót, Mosonszolnok szépkorúi vehetik igénybe az idősek bentlakásos intézményeit kedvezményesen, a levéliek az Idősek Gondozóházát. Új csatlakozók: Darnózseli, Dunasziget, Halászi, Hegyeshalom, Jánossomorja, Kimle, Lébény, Máriakálnok, Püski, Újrónafő, illetve Levél a két otthon szolgáltatásaihoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!