Nem engedik eladni a Mosonudvart

"Nem hagyjuk elveszni a jövőnket. Nem várunk tovább. Nincs mire várni" - jelentette ki lapunknak Rinczki Lajos, Mosonudvar polgármestere. Továbbra sem jártak sikerrel annak érdekében, hogy megakadályozzák a falu területe nagy részének eladását. Ezért június 16-án, csütörtökön félpályás útlezárással tiltakoznak a 86-os főúton.

Méhes Ákos

A község fejlődése és jövője került veszélybe azzal, hogy márciusban elárvereztek mintegy harminchektárnyi, Mosonudvar belterületéhez szorosan kapcsolódó állami földet. A parcellát 2051-ig a Lajta–Hanság zrt. bérli. („Dobra verték a falu remélt negyedét, Kisalföld, 2016. március 23.)


„A földeket annak ellenére árverezték el, hogy már hónapokkal korábban jeleztük az illetékes állami szerveknek, ezek a területek a község rendezési tervében fejlesztési területként szerepelnek" – hangsúlyozta Rinczki Lajos. A polgármester elmondta: az elmúlt évben készült el Mosonudvar rendezési terve. Egyéves munka előzte meg ennek elfogadását. A dokumentumot huszonnyolc szakhatóság véleményezte és az állami főépítész hagyta jóvá. Ebbe állami területeket is bevontak a fejlődés reményében. Ezt a lehetőséget és irányt veszélyezteti most az eladás. Ez a közel harminchektárnyi föld – a község összes területének huszonnégy százaléka – az, ahol helyzeténél fogva Mosonudvar terjeszkedni, fejlődni tudna.


– Mosonudvar lakossága egyre öregszik és fogy. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megfordítsuk, mindenképpen olyan területekre van szüksége a falunak, ahol telkeket tud az önkormányzat kialakítani – tette hozzá.


A polgármester kiemelte: számos fórumon próbáltak segítséget kérni problémájuk megoldására. Még a köztársasági elnöknek is írtak, ám a napokban onnan is elutasító válasz érkezett. Az államfőnek hatáskör hiányában nem áll módjában segíteni az ügyben. A falu vezetése szakemberekkel megvizsgáltatta a rendezési tervet, ám más alternatívát nem találtak a településfejlődésre. Kérték a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárását is, ám csupán annyit sikerült elérni, hogy egyelőre nem került sor a szerződéskötésre a vevővel.


– A végsőkig hajlandóak vagyunk elmenni, hogy a falu fennmaradjon és tovább tudjon fejlődni. Az eddigi kezdeményezéseink nem jártak sikerrel az állami hivatalok nem megfelelő hozzáállása miatt. Így a demonstráció maradt az egyetlen eszközünk, hogy hallassuk a hangunkat – jelentette ki Rinczki Lajos. A szükséges engedélyeket már megszerezték ahhoz, hogy félpályás útlezárással hívják fel a figyelmet problémájukra a 86-os főút mosonudvari szakaszán. „Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk, nem csak helyiek, hiszen nem vagyunk egyedül a problémával" – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!