Ha nem akarják, nem lesz fal Mosonudvarnál

A szakhatósági felhatalmazás, a helyi hozzájárulás és a pénz is hiányzik hozzá, így Mosonudvarnál nem épül zajárnyékoló fal.

Méhes Ákos

Beszámoltunk már lapunkban a mosonudvariak tiltakozásáról, amivel azt szerették volna elérni, hogy akaratuk ellenére ne építsenek zajvédő falat a településen. („Zebra helyett falat kaphatnak", Kisalföld, 2016. április 9.) A helyiek döntő többsége nem támogatta a Magyar Közút Zrt. ezen terveit, így az önkormányzat sem adta áldását az építési engedélyre. A napokban Nagy István, a térség országgyűlési képviselője a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult a mosonudvariak érdekében.


A község több alkalommal is hangot adott  ellenvéleményének. 


Választókerülete legfiatalabb települése kereste meg a napokban a zajvédő fal tervezett építése miatt. Szerinte a fal a kistelepülést teljesen elzárná a külvilágtól, így Mosonudvar településképe, vonzereje, további fejlesztési esélyei lényegesen romlanának. Nagy István kifejtette: a község több alkalommal is hangot adott az ezzel kapcsolatos ellenvéleményének. A korábban kiadott nemleges ingatlantulajdonosi hozzájárulást a település továbbra is fenntartja. A község lakóival és a polgármesterrel történt személyes egyeztetésen a zajterhelés kezelésére felmerült az átmenő forgalom lassítása sávelvezetéssel vagy járdasziget kiépítésével.


A képviselő azt tudakolta: a minisztérium lát-e lehetőséget arra, hogy a Magyar Közút elálljon a korábbi szándékától és a zajvédő fal megépítése helyett más módon történjen a zajterhelés kezelése Mosonudvaron.


Fónagy János államtitkár válaszában leírta: a Magyar Közút Zrt. 2014-ben átfogó vizsgálatot kezdeményezett a transzeurópai közúthálózat melletti települések zajszennyezésének csökkentése érdekében. Tizenkét nagy teherforgalommal terhelt szakaszt választottak ki, amelyeken nemcsak indokolt, hanem műszakilag is megvalósítható a zajárnyékoló falak építése.


A korábban kiadott nemleges ingatlantulajdonosi hozzájárulást a település továbbra is fenntartja. 


A létesítendő falak terveinek elkészítésére a Magyar Közút közbeszerzésen kiválasztott cégeknek adott megbízást. A szaktervező iroda a tervezés során megkereste a mosonudvari önkormányzatot is. Az egyeztetéskor a település ellenérzését fejezte ki, ezért a tervező és a Magyar Közút többféle megoldási javaslatot kínált fel. Felmerült az átlátszó panelek beépítése is, ami a kilátást megőrizné, emellett egyéb forgalombiztonsági beavatkozásokat is felvetettek.

Nem fogják fallal eltakarni a települést a 86-os főút mentén.

Nem fogják fallal eltakarni a települést a 86-os főút mentén.

Az építési engedélyeztetési eljárás során az önkormányzat a szakhatósági megkeresésre nemleges nyilatkozatot adott ki, amit a hatósági helyszíni szemlén is megerősített. A hatóság jelezte, hogy így el kell utasítania az építésiengedély-kérelmet. A Magyar Közút az önkormányzat akarata ellenére semmilyen körülmények között nem tervezi a fal megépítését, amit az építési engedély hiányában nem is tehetne meg.


Mosonudvaron a szakhatósági felhatalmazás, a helyi hozzájárulás és a finanszírozás is hiányzik, így a községnél nem épül zajárnyékoló fal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!