Pártok helyett szakmaiság húsz éven át

A Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület jubileumának alkalmából a minap gálaestre jöttek össze a tagok és meghívottaik.

Méhes Ákos

Pártoktól függetlenül, a polgári értékrendet és szakmaiságot szem előtt tartva tenni a váro-
sért és a nemzetért – megalakulása óta, húsz éve e szemlélet mentén tevékenykedik a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület. A jubileum alkalmából a minap gálaestre jöttek össze a tagok és meghívottaik.

Jelenlegi és egykori tagok, önkormányzati képviselők, a város mostani és korábbi polgármesterei, valamint szimpatizánsok gyűltek össze a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) meghívására a minap, hogy együtt ünnepeljék a szervezet megalakulásának húszéves jubileumát.

Árvay István polgármester köszöntőjében kiemelte: nagyon fontos számára a másfél éve tartó együttműködés az egyesülettel. Ahogy fogalmazott, nagyon értékesek azok a jobboldali emberek, akik értékrendje az elmúlt két évtizedben sem változott. A polgármester beszélt arról is, hogy az MPKE két önkormányzati képviselőjének felelősségteljes munkája is kellett ahhoz, hogy a város mára ereje teljében van.

Az indulásról és az első évekről Németh Tamás és Takács István alapítók beszéltek. Elhangzott: már 1994-ben elhatározták, hogy a polgári gondolatok jegyében találkozzanak és pártoktól függetlenül egy helyi, politikai-közéleti kérdésekkel is foglalkozó szellemi műhelyként működjenek.

A kerekasztal elnevezés egy véletlen eredménye, ugyanis első összejövetelüket az egykori Malom étterem különtermében tartották, ahol egy kerek asztalt ültek körbe. Az alapítók kiemelték: az egyesületnek foglalkoznia kell a jelen problémáival is, felemelni a szavukat mindazért, ami ellentétes a polgári gondolkodással.

Az egyesület húszéves jubileumi tortáját az elnökök és alapítók együtt vágták fel.

Az egyesület húszéves jubileumi tortáját az elnökök és alapítók együtt vágták fel.
A húszéves jubileum az egyesületté válás évfordulója – hangoztatta Vida István, az MPKE első elnöke. Mint mondta: ezt egy éven át tartó „cölöpverés" előzte meg. El kellett dönteniük, hogy milyen szervezeti formában működjenek és megfogalmazták maguk számára a polgár fogalmát.

Eszerint a polgár a demokratikus társadalom olyan tagja, aki anyagi és szellemi függetlensége birtokában öntudatosan, környezete számára mértékadóan él. Gondolkodásában európai kitekintésű, tradíciókat tisztelő személy, magatartására a mértékletesség és a stílus egyaránt jellemző.

A legfontosabb alapértékek: a család, az erkölcs, a nemzet- és a magyarságtudat. „Mindezek húsz év elteltével is helytállóak" – hangsúlyozta az első elnök.

Vida István beszélt az egyesület szemléletformáló törekvéseiről, ami során kiadták a Polgári Tájoló című lapot, mintegy háromszáz alkalommal szervezték meg a Batthyány Akadémiát, de ezt a célt szolgálták a havi értékelő ülések, a minden évben megrendezett Márciusi Kaszinó és a két városi konferencia is.

A szervezeti útkeresés egyik eredménye volt, hogy 1998-ban választási szövetséget kötöttek a jobboldali pártokkal, ám végül az együttműködés nem jött létre. Az egyesület legnagyobb várospolitikai eredményét érték el 2006-ban, amikor Szabó Miklós lett Mosonmagyaróvár polgármestere.

Az MPKE törekvéseit és eredményeit idézték fel Stipkovits Gábor és Kiczenko Mária korábbi elnökök is. Szabó Miklós, a szervezet jelenlegi vezetője az egyesület utóbbi öt évéről beszélt, ami szerinte a talpra állás időszaka volt. 2014-ben választási szövetséget kötöttek, aminek eredményeként két képviselőjük került az önkormányzati testületbe.

Az egyesület jelenleg is mintegy húsz aktív taggal működik és rendszeresen vitatja meg a város ügyeit, továbbra is figyelnek a szakmaiságra és pártfüggetlenségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!