Figyelnek a kutya fülére

Új kampányba kezdett az „Utolsó Esély Állatmentő Alapítvány". Ezúttal fülgyulladásban szenvedő kutyáknak segítenek. Ingyenesen, célzott kezeléssel. Emellett idén is folytatódik az ivartalanítási akció.

Méhes Ákos

Tíz éve hozott létre állatmentő alapítványt dr. Novák Péter állatorvos, hogy segíteni tudjon a gazdátlan kutyák, macskák gyógyításában. Illetve azokon a beteg állatokon, melyek gazdái nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudják fedezni a gyógykezelés magas költségeit.

Az „Utolsó Esély Állatmentő Alapítvány" működése óta számos jószág gyógyítását segítette. A költségeket az adományokból, támogatóktól és a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásaiból tudják fedezni.

Az alapítvány már évek óta szervez ivartalanítási akciót a nem kívánt szaporulatok megelőzése érdekében. A kampány során – előzetes bejelentkezés alapján – átvállalják az akár több tízezer forintos műtét költségeit. Az állatok gazdáinak csupán a gyógyszert kell állniuk.

Évről évre egyre több megkeresés érkezik a felhívásukra. Sajnos általában jóval több, mint amennyit az anyagiak lehetővé tettek. Ám így is minden évben több mint félszáz beavatkozást végeznek el.

Az alapítvány most egy újabb, egyedi akcióval állt elő. Egy német laboratóriummal karöltve a külső hallójárat megbetegedésétől szenvedő kutyák számára kínálnak ingyenes gyógykezelést.

Dr. Novák Péter: Ilyenkor több külsőhallójárat-gyulladással keresik a fel.

Dr. Novák Péter: Ilyenkor több külsőhallójárat-gyulladással keresik a fel.
Dr. Novák Péter azt mondta: tavasz eleje minden évben a kutyák fülgyulladási szezonja. Ebben az időszakban tömegesen érkeznek ebek a rendelőbe ilyen panaszokkal.

Az állatorvos szerint nagyon fontos az időben elkezdett, célzott kezelés, mivel a betegség elhanyagolása akár dobhártyaszakadást, süketséget, agyhártyagyulladást vagy súlyos esetben az állat elhullását is okozhatja. Ezért gondolták úgy, hogy kampányt indítanak az ilyen betegségek ellen.

A célzott kezelés érdekében ingyenesen biztosítják a bakteriológiai tenyésztést és a megfelelő fülcseppet. Ez többszöri vizsgálatot és kezelést jelent a kutyák számára. Ennek költsége esetenként a tízezer forintot is meghaladja. Az alapítvány az anyagi lehetőségeinek függvényében tudja csak a kezelést biztosítani.

Dr. Novák Péter hozzátette: az idei évben is folytatódik az ivartalanítási akció. A tervek szerint április 18-tól egy héten át tart majd a kampány, amire lehet már jelentkezni. További terveik közt szerepel még, hogy tavasszal ingyenes kullancsriasztó szerrel látják el a programban részt vevő kutyákat.

Az alapítvány által nyújtott kezelésre, illetve az ivartalanítási kampányra jelentkezni a 30/956-8773-as telefonszámon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!