Eurovegas híján adót emeltek

Több adónem emeléséről döntött Hegyeshalom, miután már nem számítanak telekadó címén bevételre az Eurovegastól. A 637 milliós költségvetésből 78 millió jut fejlesztésre.

Mészely Réka

Idén már nem terveztek bevételt Eurovegastól a hegyeshalmi önkormányzatnál. 2013-ig még húszmillió forinttal duzzasztotta a költségvetést a tervezett kaszinóváros. Az önkormányzat felszámolási eljárást indított a cég ellen, mely jelenleg 30 millió forinttal tartozik a nagyközségnek.

– Bevételeink megőrzése és az Eurovegas tartozásai miatt kieső összeg okán néhány adónem emelésére kényszerültünk. Pár éve két százalékról 1,8-ra csökkentettük az iparűzési adó mértékét, hogy ezzel is vállalkozókat csalogassunk a településre. Most ezt újból visszaállítottuk két százalékra. A telekadó a külterületen a négyzetméterenkénti öt forintról tíz forintra nőtt, míg a magánszemélyek kommunális adója négyezerről nyolcezer forintra. Utóbbiból így a tavalyi 4 millió helyett már nyolcmillió forintot tudunk tervezni. Egyébként a kommunális adó 2002-es bevezetése óta nem változott ez az összeg. Összességében 194 millió forint folyhat be a kasszába különféle adók jogcímén – sorolja Szőke László hegyeshalmi polgármester.

A nagyközség idén 637 millió forintból gazdálkodik, melyből 113 milliót a Levéllel és Bezenyével közös önkormányzati hivatalra fordítanak. 78 millió jut különféle fejlesztésekre.

Idén nyáron folytatják a konyha felújítását, ahol naponta 240–260 adag étel fő.

Idén nyáron folytatják a konyha felújítását, ahol naponta 240–260 adag étel fő.
– A tavalyi évről átcsúszott idénre a Nyárfás utcában az útépítés. Járdafelújításra 9,5 milliót terveztünk. Az Ady, Salétrom és József Attila utcákban a közvilágítás és vezetékkiváltás várat magára. A temetőben urnafalat építünk kétmillióból, felújítjuk a tornacsarnok vizesblokkját és az iskola sportpályáját – mutatott rá a további tervekre a polgármester.

Egymilliót tervezésre is elkülönítettek: pályáznának a sportöltöző felújítására és egy egészségügyi centrum kialakítására. Utóbbit a jelenlegi védőnői szolgálat helyén képzelik el és ide költöztetnék a jelenleg bérleményben tevékenykedő fogorvost is.

Az idei legnagyobb beruházás a helyi konyha további korszerűsítése lesz 28,5 millió forintból. Huszár Attila, a helyi községgazdálkodási kft. vezetője arról számolt be, hogy a konyha több helyiségében burkolatot és padozatot újítanak fel, de energetikai korszerűsítés is lesz a világítástól a fűtésig. A padlástér szigetelése mellett eszközöket is vásárolnak, így páraelszívót, mosogatógépet és sütőt is. Zámbóné Tóth Zsuzsa élelmezésvezető hozzátette: néhány éve, szintén pályázatból már részben megújultak és akkor is vettek konyhatechnikai eszközöket. A helyi konyhán 240–260 adag étel fő naponta, a bölcsődésektől az iskolásokig, de alkalmazottak és vendégek is étkeznek ott.

Idegenforgalom

Mosonmagyaróvár után Hegyeshalom büszkélkedhet a legtöbb vendégéjszakával a térségben. Ezt elsősorban a tranzitforgalomnak köszönhetik. Pedig további turisztikai lehetőségek is lennének a faluvezető szerint: a kavicsbánya lehetne az egyik ilyen, ám a tulajdonossal többszöri egyeztetés után sem sikerült e téren dűlőre jutni. Termálvízzel is rendelkeznek (ez jelenleg külföldi tulajdonban), ám a korábbi elképzelésekből – termálcentrum, idősek otthona – nem lett semmi. A Lajta és ágai pedig a vízi sportok szerelmeseit vonzhatnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!