Elhódították tőlünk vizeinket a hódok

Mára a lakott területeken is nagy gondokat okoznak a védett hódok, akár lakóházakat is veszélyeztethetnek. A szigetközi és a hansági térségből érkezik a legtöbb panasz.

kisalfold.hu

– Két-három éve jelentek meg a falu belterületein a hódok. Az állományt egyébként Rajkától Ásványráróig ezerre becsülik. Óriási kárt okoznak és mostanra már lakóépületeket is veszélyeztetnek. Egy kétszáz méteres ligetben éppen ezért 20–25 nyárfát vágtunk ki és kipucoltattuk a csatornát is. Ez több százezer forintunkba került. Szintén nehézséget okoz, ha a hód által kidöntött fát, mely akár a vizet is visszaduzzaszthatja, kell kivennünk a mederből – hangsúlyozza Marovics Géza dunaremetei polgármester. A településvezető kertjében tucatnyi tuja esett a védett állat áldozatául. Szomszédja egy húszéves cseresznyefának mondott így búcsút. 

– A védekezésre nincs pénze az önkormányzatnak, ahogy az állatok befogására sincs. A védettséget kellene megszüntetni és ezt a problémát mielőbb országosan kezelni – tette hozzá a faluvezető. 


A hegyeshalmi Lips János a Lajta jobb parti csatornája mellett lakik, a vízpartot is gondozza. 


– Tavaly decemberben arra lettem figyelmes, mintha valaki egy macsétával metszett volna át két fiatal fűzfámat. A közeli térfigyelő kamera azonban megadta a választ: egy hód teszi ezt. Aztán egy tízéves fűz következett, mellyel több hétig küzdött. Előbb a zsenge ágakat szedegette le. Közben egy igen finom termést hozó sárgabarackomat is kiszemelte – magyarázza kárait a hegyeshalmi férfi, aki ezek után az értékesebb fákat körberácsozta. Vele és Fekete Tamással, a Hegyeshalmi Vasutas Sporthorgász Egyesület elnökével, önkormányzati képviselővel járjuk végig a csatorna mentét. Láthatjuk, hogy nemcsak fiatal, hanem vastagabb törzsű, főként fűzfákat is kidöntöttek az állatok. Egy helyen a kidőlt fa elzárja a víz útját, felgyűjtve a hordalékot, hulladékot. „Félő, hogy a Stettni-tó körül is kárt okoznak" – jegyzi meg Fekete Tamás. 

Ennyi maradt a barackfából -  mutatja Fekete Tamás és Lips János. Aki hódok által okozott kárt vagy veszélyt észlel, az a természetvédelmi hatóságnak ezt jelezheti. A tulajdonos a természetvédelmi hat

Ennyi maradt a barackfából –  mutatja Fekete Tamás és Lips János. Aki hódok által okozott kárt vagy veszélyt észlel, az a természetvédelmi hatóságnak ezt jelezheti. A tulajdonos a természetvédelmi hatóság engedélye alapján elsősorban riasztást végezhet. E kérelmeknek eddig minden esetben helyt adott a hatóság.

A természetvédelmi hatóságot a megyéből több településről keresték meg a hódok miatt. A károkozás leglátványosabb a szigetközi és a hansági területeken, de a hódok által épített gátak, várak, járatok a megye szinte valamennyi vízfolyásánál megfigyelhetők – válaszolta érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya. 

Miként lehet védekezni?

A faállomány megóvása érdekében a hatóság eddig a törzs lenolajos vagy mésztejes lekenését engedélyezte mint riasztási módszert. A tapasztalatok alapján a fák törzsének apró lyukú dróthálóval való bekerítése bizonyult a leghatékonyabbnak. A további károk megelőzésére hasznos lehet egy-két fűz, tuskósarj, illetve nyárfa ledöntése, mely táplálékul szolgálhat a hódok számára. A part mentén keményfafajok telepítését is javasolják. A természetvédelmi hatóság szintén engedélyezte hódgátak, hódvárak, járatok felszámolását is, ám ez csak élet- és árvízveszély esetén indokolt.


Állományszabályozás kivételes esetben

A védett állat elejtése, állományának szabályozása csak kivételesen, különösen indokolt esetben, a jogszabályban rögzített szigorú feltételek együttes fennállása esetén engedélyezhető. Állományának szabályozása kapcsán jelenleg egy eljárás van folyamatban a természetvédelmi hatóság előtt.


 

Címkék#Szigetköz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!