Erőszakot és hiányzást jeleznek

Családi erőszak, igazolatlan hiányzás miatt érkezik a legtöbb jelzés a rendőrség, az iskolák részéről a Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz.

Mészely Réka

Térségünkben jól működik a jelzőrendszer, a tagok folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, ami segíti a problémák   megoldását – hangzott el a szakemberek minapi találkozóján a mosonmagyaróvári városházán. Az összejövetelen a január elsejétől átalakult Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai mellett többek közt közoktatási intézmények, a rendőrség, a védőnői szolgálat, a gyámhatóság, az igazgatási osztály és civil szervezetek képviselői is részt vettek. 


Amint arról lapunk  beszámolt (Készenléti telefon segít a bajban – Kisalföld, 2015. december 30.), több változás is történt év elejétől a Család- és Gyermekjóléti Központ nevet viselő intézmény életében. Ma már a teljes Mosonmagyaróvári járás területén, illetve Mosonszentmiklóson szolgáltatnak. 


A rendszer tavalyi évéről Pinkéné Bodnár Zsuzsanna elmondta: a jelzőrendszeri tagoktól 302 jelzés érkezett, főként a gyámhatóság, közoktatási intézmények és a rendőrség részéről. Túlnyomórészt iskolai hiányzások miatt szóltak, de kisebb közlekedési vétségek és bolti lopások miatt is jeleztek. 


– Telefonon, személyesen és írásban is megkeressük egymást, ha az ügy fontossága kívánja. Minden esetben jelzést kapunk a rendőrségtől családi erőszak, illetve kiskorú veszélyeztetettsége esetén. Családi erőszak kapcsán 42 esetben történt rendőri intézkedés. Jelentős – 43 – az oktatási intézmények jelzésszáma is, mivel a gyermektől az 50 óra igazolatlan hiányzása esetén megvonják az iskoláztatási támogatást – sorolta a szakember. 

Készenléti telefon

A szolgálat év elejétől készenléti telefont működtet. A 06-20/313- 3090-es számon, munkaidőn kívül, este, éjjel, hétvégén egy munkatárs ügyeletet tart és szükség esetén intézkedik. Stencinger Noémi megjegyezte: már az első napokban csengett a készülék, és bejelentették, hogy három kiskorú maradt felügyelet nélkül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!