Lébényből indul a mentő

Az új mentési pont működésekor nagyobb biztonságban lehetnek a térségben élők napközben.

Mészely Réka

– Szerencsére a gyermekeinkhez még nem kellett mentőt hívnunk, viszont a családban már előfordult ilyen. Nem mindegy, mennyi idő alatt érnek ki – mondta a Kisalföldnek a lébényi óvoda vezetője, Horváth Sándorné, aki sok helybelihez hasonlóan megjelent a kisvárosban újonnan kialakított mentési pont tegnapi átadóján. A lébényiek mellett a környékbeli településekről is sokan érkeztek. A börcsi Tengelics Szilárd szerint megnyugvás számukra, hogy lakóhelyük közelében mentési pont működik. 

"A mentési pont nem jöhetett volna létre, ha nincs mögötte öszszefogás"

A lébényi állomás létrehozását a kezdetektől végigkísértük a Kisalföldben. A helyi önkormányzat erre a célra ingatlant ajánlott fel: az egykori óvoda egy szárnyát, amit aztán saját költségen fel is újíttatott. A szolgáltató ingyenesen vállalta az internet és a kábeltévé bevezetését. Hosszas tárgyalás kezdődött az Országos Mentőszolgálattal, melynek eredményére a keddi ünnepélyes átadón sokan voltak kíváncsiak.

Kovács Gábor lébényi polgármester azt hangsúlyozta: a település 2013-as várossá alakulásakor mikrotérségi szerepet is vállaltak. Így nemcsak magukért, de környezetükért is felelősséggel tartoznak. "A mentési pont nem jöhetett volna létre, ha nincs mögötte öszszefogás, illetve ha nem hozunk áldozatokat érte" – emelte ki a városvezető.

Áldozatokat hoztunk, hogy a térség biztonságérzetét növeljük – mondta Kovács Gábor. Ez az első lépés, hogy egyszer mentőállomás működhessen a településen.

Áldozatokat hoztunk, hogy a térség biztonságérzetét növeljük – mondta Kovács Gábor. Ez az első lépés, hogy egyszer mentőállomás működhessen a településen.
Az önkormányzat biztosította az ingatlant, támogatta és követte végig a felújítást és az átalakítást, sőt, a későbbiekben a rezsit is állja. Az önkormányzat eddig 4,5 millió forintot fordított a létesítmény kialakítására.

Nagy István, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében azt kívánta: "Ez a mentőautó sokat ne menjen!"

Dr. Lórántfy Mária, a mentőszolgálat regionális igazgatója a mentési pont kialakításának történetét vázolta, melyben a kiindulópontot egy, a Kisalföldben megjelent cikk jelentette (2014. november 5., "Önhöz hány perc alatt ér ki a mentő?"). Akkor Lébénybe még nem ért ki a mentő 15 perc alatt. Az igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy a megye 9 mentőállomása mellett a lébényi az első mentési pont.

Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője hangsúlyozta: az itteni esetszámok igazolták a mentési pont kialakításának szükségességét. A mentőszolgálat munkatársai reggel 7-től délután 5 óráig állomásoznak Lébényben a felújított épületben. Terv szerint a megye mentőállomásairól érkezik ide a szakápoló és a gépkocsivezető járművével. Kiderült: január 4-től egyébként a hónap végéig a csornaiak látják el a szolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!