Helyi terméket a karácsonyfa alá

Manapság egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, kitől származik a vásárolt termék, de még mindig nem elegen.

Mészely Réka

Manapság egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, kitől származik az a termék, amit vásárolnak, illetve azt is, hogy az áruért kifizetett összeg közvetlenül a termelőhöz, készítőhöz jusson. De még mindig nem elegen – vélekedik Balogh Zoltán, a Szigetközi Szatyor kezdeményezés ötletgazdája. A helyi őstermelőket összefogó csoport évadzáró vásárra készül szombaton a Magyar utcán.

Tavaly év elején Balogh Zoltán kezdeményezésére fogott össze tucatnyi helyi őstermelő és megalakult a Szigetközi Szatyor. Az ötletgazdát kérdeztük az elmúlt időszakról és a tervekről.

– Manapság egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, kitől származik az a termék, amit vásárolnak, illetve azt is, hogy az áruért kifizetett összeg közvetlenül a termelőhöz, készítőhöz jusson. De még mindig nem elegen. Szükség van a minőségi helyi termékek további népszerűsítésére és egyre modernebb értékesítési formák kidolgozására, hisz a szupermarketek kényelmével és a vevők időhiányával kell felvennünk a versenyt – mutat rá Balogh Zoltán.

2015 a helyi termék éve, s mit jelentett ez a szatyros közösségnek? A fiatal édesapa szerint rengeteg jó programmal, továbbképzésekkel szolgált ez az országos kezdeményezés. Több országos konferencián, műhelymunkán is részt vettek, és kistérségi tájékoztatókon is. A legjelentősebb ezek közül a mosonmagyaróvári egyetem által szervetett regionális konferencia volt, mely a helyi termékekről és a közösségi mezőgazdaságról szólt.

Szigetközi Szatyor: a helyi őstermelőktől vehetik át közvetlenül a terméket a vásárlók.

Szigetközi Szatyor: a helyi őstermelőktől vehetik át közvetlenül a terméket a vásárlók.
Mint megtudtuk, a Szigetközi Szatyor jelenleg téli szünetet tart, csak különleges rendezvényeken jelennek meg. Ilyen például a december 19-i, délután 3 órakor kezdődő évadzáró vásáruk. Itt a Magyar utcai Karácsonyi Vásár rendezvénysorozatot igyekeznek színesebbé tenni megjelenésükkel. Házi sajtokkal, füstöltáruval, szörpökkel, lekvárokkal és egyéb különlegességekkel várják majd a vevőiket. „Szeretnénk, ha a helyi termék éve jegyében minél több ilyen termék kerülne az ünnepi asztalra vagy épp ajándékként a karácsonyfa alá" – teszi hozzá Balogh Zoltán.

A jövőbeli tervekről is beszámolt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján két különböző vonalon folytatják a munkájukat. A vevő-termelő közvetlen kapcsolattartása érdekében továbbra is folytatják a piacnapok szervezését a színes kulturális műsorok kiegészítésével. A kényelmesebb vevők számára rendelési lehetőséget nyújtanak úgy, hogy az átadás-átvétel helyét közvetlenül a munkahelyekre szervezik.

A munkahelyi bevásárlóközösségek

A Szigetközi Szatyor webáruházában leadott rendelést eljuttatják névre szólóan a megrendelő munkahelyére. Az árut egy, a munkahelyén előre meghatározott helyen veheti át, egy, a munkahelyen dolgozó aktivista segítségével (portás, személyzetis). Remélik, minél többen gondolják majd úgy, hogy jó lenne egy ilyen időtakarékos, helyi termékeket kínáló bevásárlási lehetőség a saját munkahelyükön is. A részletekről a Szigetközi Szatyor honlapján lehet érdeklődni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!