Csupán négynaponta alszanak fizetővendégek az ágyakban

Átlagosan csak minden negyedik napon alszik valaki a mosonmagyaróvári szállodák, panziók, munkásszállók vagy egyéb fizető- szálláshelyek ágyain. Legalábbis ez látszik, ha összevetjük az eltöltött vendégéjszakák statisztikáját a szálláshely-nyilvántartással.

Méhes Ákos

A közelmúltban készült el a jelentés a városba érkezett vendégmunkásokról és ennek hatásairól, következményeiről. A beszámoló egyik mellékleteként gyűjtötték ki a kereskedelmi és egyéb szálláshelyek adatait is. A statisztikából kiderül: tavaly összesen 110.352 vendégéjszakát töltöttek el a városban. Az adatok szerint a korábbi években is hasonló  vagy még ennél is kevesebb volt ez a szám. Az átlagos tartózkodási idő pedig mindössze két nap.


Ugyanerről árulkodik a helyiadó-bevételek alakulásáról szóló beszámoló is. A törvény szerint idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett a városban működő minden kereskedelmi szálláshely, üdülő, fizetővendéglátó szálláshely, valamint egyéb ideiglenes szállásadó.

asd

A statisztika szerint az év háromnegyedében üresek a szálláshelyek ágyai Mosonmagyaróváron.

 2004 óta  változatlan mértékkel, fejenként 250 forinttal adóztatja az önkormányzat a városban eltöltött vendégéjszakákat. Az elmúlt évben összesen közel 26,5 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be az erre kötelezettek. Ebből 24,6 milliót a szállodát üzemeltetők, míg a fennmaradó részt a fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek teljesítettek. Az idei év első félévében idegenforgalmi adóból –  az előző évekhez hasonlóan – a tervezett összeg 44,18 százaléka, azaz 11,044 millió forint folyt be.


Az még akár örvendetes is lehet, hogy évről évre a tervezettnek megfelelően alakul az idegenforgalmiadó-bevétel. Árnyaltabb képet mutat azonban, ha a városban eltöltött vendégéjszakákat és az ebből származó adóforintokat összevetjük a szálláshely-nyilvántartás adataival, vagyis az ágyak számával. Az adatbázis szerint hivatalosan valamivel több mint ezerkétszáz ágyat kínálnak a különböző szálláshelyek a Mosonmagyaróvárra érkezőknek. Így a statisztikai adatok alapján alig kilencven vendégéjszaka jut egy ágyra évente. Ez azt jelenti, hogy az év háromnegyedében üresen állnak a szállók, hotelek, panziók és egyéb szálláshelyek ágyai. Valljuk be, azért elég hihetetlen, hogy így hasznot termelnének egy-egy vállalkozás tulajdonosának. Erre a polgármester is tett célzást a vendégmunkásokról szóló jelentés tárgyalásakor az eltöltött vendégéjszakák kapcsán. Árvay István úgy fogalmazott: „ebben sok lehet a hazugság".


A helyiadó-rendeletben egyébként az áll: a beszedett idegenforgalmi adó nyilvántartásának alapja a vendégkönyv. Ebbe a vendégek adatait a szálláshely igénybevételével legkésőbb két órán belül fel kell tüntetni. A vendégkönyvet a szálláshelyen kell tartani és azt az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni.


A szálláshelyek nyilvántartásából még egy meglepő adat kiolvasható. Hivatalosan mindössze három közösségi szálláshelyet, azaz munkásszállót jegyeztek be, összesen 267 ággyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!