Soltész: felértékelődik a hittan és az etika oktatása

A mai időkben felértékelődik a hittan és az etika oktatása, mert mindenképpen fontos, hogy megőrizzük azt az ezeréves hagyományt, amit Szent István ránk bízott - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára a Győr-Moson-Sopron Megyei Dunaszigeten, a helyi általános iskola és óvoda tanévnyitó ünnepségén kedden.

Soltész Miklós a Timaffy Endre Általános Iskola és Óvodában tartott rendezvényen hozzátette: különösen fontos ez az olyan időkben, mint a mai, amikor más kultúrák, az európai kultúrkörtől távol álló törekvések érkeznek Magyarországra, Európába. 


A politikus hozzátette: kedd reggel 1245 egyházi fenntartású oktatási intézményben kezdődött meg a tanév, ahová mintegy 200 ezer gyermek jár. Ebből 578 a római katolikus egyház fenntartásában van. 

Elmondta azt is, hogy a gyermek kincs, s amikor egy szülő a kincsét egy pedagógusra bízza, akkor azt feltétlen szeretettel adja. 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, a térség Fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy nincs annál szebb, mint amikor egy falu saját környezetében tudja nevelni gyermekeit, mert nem csak tudást, hanem gyökereket, a falu hagyományait is át tudja adni. 

Úgy fogalmazott: ahogy a mezőgazdaságban most a vetés időszaka van, úgy az oktatásban is, de hogy ez eredményes legyen, ahhoz tápanyagban gazdag talaj kell, amelyet nem könnyű megteremteni. 

Pintérné Bretus Éva, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) oktatási referense elmondta, hogy a KOSZISZ-nak kilenc megyében 14 oktatási intézménye van, amelyekben mintegy 4500 gyermek tanul és 500 pedagógus dolgozik. 

A dunaszigeti KOSZISZ Timaffy Endre Általános Iskola és Óvoda 2012 szeptemberében kezdte meg működését. A 2015-2016-os tanévben elsőtől nyolcadik osztályig 92 gyermeket tanítanak, ebből 17 gyermek első osztályos. Szeptember 1-től a helyi óvoda is az intézmény részeként működik, amelybe 58 gyermek jár. 

A KOSZISZ a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított, és felügyelete alatt működik, egyházjogilag a krisztushívők hivatalos társulása (consociatio publica). Kolping Adolf (1813-1865) kölni egyházmegyés katolikus pap iránymutatásait követik, fő feladatuknak tekintik a szociális problémák megoldását és az egyéni tehetségek kibontakoztatását a keresztény szellemiségű nevelés által. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!