Kerti parti jegyzői engedélyhez kötve

Csak jegyzői engedéllyel tartható jövő májustól családi bográcsozás vagy szülinapi buli a kertben, ha a mosonmagyaróvári képviselő-testület elfogadja azt a rendeletet, amelynek szövegét első olvasatban legutóbb tárgyalták.

Méhes Ákos

Egyes rendezvények bejelentésének helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet – ez a neve annak a tervezetnek, ami szabályozná a kerti partik jövőbeni rendjét. 


Az indoklás szerint a hivatal gyakran kap olyan lakossági bejelentéseket, amelyekben a lakók arra panaszkodnak, hogy zavarja őket a szomszédságukban zajló magánjellegű rendezvény. 


Erre próbál megoldást kínálni a rendelettervezet.  A képviselők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az önkormányzatnak nem célja megtiltani a magánrendezvényeket, de a békés együttélés érdekében bizonyos kereteket szükségesnek tartanak meghatározni. 


Fontos, hogy az olyan magánrendezvényt, amit nem a szabadban tartanak, nem jár hangos zenével vagy nagy tömeg által keltett zajjal, továbbra sem kell majd bejelenteni. 


A bejelentési kötelezettség előírása azt a célt szolgálja, hogy a helyi hatóságok tudomást szerezzenek a tervezett, esetlegesen zavaró bulikról. 


Az önkormányzatnál úgy számolnak, az új szabályozás okozta adminisztrációs többletterhet a városháza jelenlegi állománya megfelelően képes kezelni.


A rendelet hatálya a szabadban (kerthelyiségben, udvaron) tartott családi vagy egyéb magánrendezvényekre – ideértve a céges bulikat is – terjedne ki. Nem vonatkozik ugyanakkor a városi, az önkormányzati megmozdulásokra. 


Minden olyan rendezvény bejelentéshez kötött lesz, amelyen tíznél többen vesznek részt és élő vagy gépi zene szól. Az ilyen kerti partikat legfeljebb éjfélig lehet majd tartani.


A nyilvántartásba vételről a jegyző igazolást állít majd ki és értesítik arról a rendőrséget, valamint az önkormányzati rendészeti szervet. Amennyiben valaki nem jelenti be az ilyen udvari bulit, akár 50 ezer forintra is megbírságolhatják.


„Szomorú, hogy ma már mindent korlátok közé kell szorítani. Korábban elég volt, ha az ember szólt a szomszédjának egy ilyen rendezvényről, sőt, jó esetben még meg is hívta. Nem kellett szabályozni" – fejtette ki Szabó Miklós (MPKE). 


A képviselő azt mondta: ezzel a rendelettel nagymértékben nő  majd a bejelentések száma és ezzel a hivatal leterheltsége. 


Hasonlóan vélekedett Németh Sándor (MPKE) is, aki szerint sokan ezt a szomszédok közti vitában fogják felhasználni. 


Árvay István azt mondta: ez a rendelet éppen azokat védi majd, akik a rendezvényeket tartják. 


Hozzátette: sajnos a szomszédok közti viszonyok már nem olyanok, mint régen. A helyzet rendezést kíván – fogalmazott a polgármester. 


Szerinte egyértelmű lesz a szabályozás, nem bonyolították a fűnyírás és egyéb hangos tevékenységek korlátozásával, amiről egyébként szintén sok bejelentés érkezik a hivatalba. 


A rendelet végleges formába öntéséhez várják a lakossági észrevételeket. 


A tervek szerint októberben fogadják el a szabályozást, ami jövő májusban lép majd életbe.


A tervezetet egy ellenszavazat és hat tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!