Kerítést építenek a szlovákok Rajkánál a határon?

Robert Kaliňák belügyminiszter az EU-s menekültkvóták elfogadása után azonnal egy mobil akadályrendszer felépítését tűzte ki célul a szlovák-magyar határra.

kisalfold.hu

Mobil akadályrendszer felhúzását tervezik a szlovák-magyar határon - Kalinák azt mondta: "Na hraniciach s Maďarskom postavíme bariéru" vagyis "A magyar határtól fogunk építeni akadályt."
 

Az EU csúcson történt

Az Európai Unió belügyminiszterei abban állapodtak meg kedden, hogy két év alatt 120 ezer, főként Olaszországtól és Görögországtól átvett menekültet osztanak el a közösség huszonhárom tagállama között. Az AFP szerdán összeállítást közölt az egyes országokra vonatkozó befogadási kvótákról.

Szlovákiába 802 menekültet telepítenek át, 190-et Olaszországból, 612-t Görögországból.  

Szlovákia az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán támadja meg az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással kedden jóváhagyott, a migránsok kötelező elosztását előíró kvótadöntést - jelentette be a szlovák kormányfő, Robert Fico.


A pluska információ szerint Kaliňák már a Brüsszelből hazatartó gépen azt mondta: "Ide nem jön egy menekült sem, ezt garantálom!" - írta a bumm.sk.

Robert Kaliňák belügyminiszter az EU-s menekültkvóták elfogadása után azonnal egy mobil akadályrendszer felépítését tűzte ki célul a szlovák-magyar határra. A pluska információ szerint Kaliňák már a Brüsszelből hazatartó gépen azt mondta: "Ide nem jön egy menekült sem, ezt garantálom!"

Robert Kaliňák elmondta, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy ne kelljen erőnkön felül menekülteket befogadni. "Ha ezt jogilag kell elérnünk, akkor úgy fogjuk" - tette hozzá a miniszter.

A kolozsvaros.ro a szlovák Plus JEDEN DEŇ lapra hivatkozva azt írta, a belügyminisztérium szóvivője megerősítette a hírt, Peter Lazarov a TASR hírügynökségnek nyilatkozva a Hesco-féle kerítést dícsérte, hozzátéve, hogy az államnak mindenképpen reagálnia kell a menekültáradatra. Arról már nem nyilatkozott, hogy reálisan tartani kéne-e attól, hogy a menekültek a rajkai határátkelőt választanák a hegyeshalmi magyar-osztrák határátkelő helyett.

A belügyminisztérium kész bevetni egy olyan haditechnológiát, melyet az amerikai hadsereg használ, hogy megvédje katonai területeit.

 



A Hesco Bastion, egy olyan technológia, mely a lőfegyverek és akár még az árvíz ellen is védelmet nyújt. A gátat egy konténerből helyezik a földre, szinte automatikusan, majd pedig homokkal vagy földdel töltik azt fel. Az amerikai hadsereg Irakban és Afganisztánban is ezt a technológiát használta.

Az aktuality.sk portálnak a minisztérium elmondta, hogy nem szükséges a gáthoz alapokat ásni, rendkívül gyorsan elhelyezhető és alkalmazkodik a területi viszonyokhoz is.

A terv az, hogy az akadályrendszer, gátrendszer segítségével terelik majd egy helyre a menekülteket, hogy ott az EU-s szabályoknak megfelelően regisztrálják őket. Minden valószínűség szerint tehát csak a legveszélyeztetettebb határszakaszokon vetik majd be az eszközöket, hiszen hosszú határszakaszokon nem feltétlen ez a legjobb megoldás - írta a bumm.sk a pluska,sk-ra és az aktuality.sk-ra hivatkozva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!