Az összes ló karanténba került a babosmajori lovastalálkozó után

A Szigetközi Lovastalálkozón részt vevő összes ló karanténba került, mert a házigazda egyik állatáról később kiderült, fertőző kevésvérűségben szenved. A Babosmajor lovardája ellen államigazgatási eljárás indult, az ügyben érintett állatorvost figyelmeztették.

Cséfalvay Attila

Háromnapos lovastalálkozót tartottak augusztus második hetében Halászin, vendéglóval, lovasokkal – információink szerint több mint harminc állat vett részt a rendezvényen. A Babosmajorban néhány nappal később a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertőző kevésvérűség gyanúját találta az egyik lónál. A vizsgálat szeptember elején is alátámasztotta, hogy valóban ebben a betegségben szenved a Halászin tartott állat.


A Nébih a találkozón részt vett lovak tulajdonosát értesítette, az állatok megfigyelési zárlat alá kerültek, az állomány többi tagjától elkülönítve kilencven napra. A Babos-tanya három kilométeres körzetében (Halászin, Arakon és Máriakálnokon) állami költségen az összes ló (szamár, öszvér) vérét vizsgálják.

 

Elkülönítve: Horváth Kristóf két westernlova is ott volt a halászi találkozón, most karanténba került.

Elkülönítve: Horváth Kristóf két westernlova is ott volt a halászi találkozón, most karanténba került.


Félbemarad a versenyszezon

A jánossomorjai Horváth Kristófnak két westernlova volt ott a halászi rendezvényen, most mindkettőt karanténban kell tartania. „Kellemetlen helyzetbe kerültem, nem tudom befejezni a versenyszezont, pedig idehaza és külföldre is utaztunk volna. A lovaim most kezdtek el jól menni, erre egy ilyen ügy miatt ki kell hagyniuk az őszt. Bízom benne, hogy a fertőzésben nem érintettek, várjuk a vérvétel eredményét. Épp a verseny szervezői kérték, hogy a lovaknak minden papírja rendben legyen vérvétellel és oltással, erre az ő lovukról derült ki, hogy fertőző" – mondta, hozzátéve, nehezen tudja elképzelni, hogy jövőre ismét elmenjenek a halászi lovastalálkozóra.


Meg sem szervezhették volna

A lovasok.hu portállal a Nébih közölte: a Babos-tanyán tartott állatok közül hét nem rendelkezett egyedi azonosítóval, lóútlevéllel és egy éven belüli (kevésvérűségre vonatkozó) vérvizsgálati eredménnyel. A lovardának nem volt állomány-nyilvántartása, nem kaphatott volna engedélyt rendezvényszervezésre. Az érintett hatósági állatorvos a mulasztás miatt figyelmeztetést kapott, a halászi lovastanya ellen a járási főállatorvos államigazgatási eljárást indított.


„Ami Halászin történt, válasz arra, miért terjedhetett el Magyarországon újra a fertőző kevésvérűség. A lovasudvar részéről a találkozóval egybekötött verseny megtartása felelőtlen döntés volt, a jóváhagyó állatorvosnak kiadott hatósági figyelmeztetés elenyésző következmény – fogalmazott egy névtelenséget kérő lovas, aki személyesen érintett az ügyben.


A tulajdonos szerint érvényes volt a papír

A Babos-tanya tulajdonosa nem kívánt reagálni az ellenük indított államigazgatási eljárásra. Mindössze annyit mondott, hogy szerinte a lovastalálkozó idején a fertőzésben érintett lónak még érvényes negatív vérvizsgálata és lóútlevele volt.Mi a kevésvérűség?

Az egyujjú patások (ló, szamár, öszvér) fertőző kevésvérűsége többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödémaképződéssel, a hátsó végtagok gyengeségével járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet. Magyarország a betegségtől 1996 óta hivatalosan mentes, csak szórványos megbetegedések fordulnak elő. A fertőző kevésvérűséggel fertőzött lovat elaltatják. A betegség emberre nem veszélyes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!