Hürrem már a könyvtárban is keresett

Nyáron elsősorban a szórakoztató irodalomra mutatkozik kereslet és a filmvászonra vitt regények népszerűek – tudjuk meg a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtárban, ahol a kölcsönzés két hétig szünetelt, és így most egymásnak adják a kilincset az olvasók.

Két hétig szünetelt a kölcsönzés a mosonmagyaróvári könyvtárban (az infópont viszont nyitva tartott a földszinten), ahová az újraindulás utáni napon térünk be. Sokan várhatták a nyitást, hiszen kisgyermekes anyukák, kamaszok, nyugdíjasok jönnek sorban.

– Az olvasóink már hozzászokhattak, hogy július utolsó és augusztus első hetében a könyvtárban szünetel a könyvkölcsönzés. Így a nyitás utáni első napon sokan megrohantak minket. A földszinten viszont ezalatt is vártuk azokat, akik újságot, magazint akartak olvasni, internetezni vagy DVD-t, CD-t kölcsönözni – tudjuk meg Pázsit Mariannától, az olvasószolgálat csoportvezetőjétől.

Mint mondja, ilyenkor elsősorban a könnyedebb olvasmányokat, szórakoztató irodalmat keresik az olvasók. A férfiak körében kedveltek a (történelmi) kalandregények. Ken Follett Évszázad trilógiájának népszerűsége töretlen, de A katedrálist is keresik még. Azok a regények, amelyekből film vagy tévésorozat készült, szintén keresettek. A Trónok harca mellett a Szürke 50 árnyalata, Az útvesztő vagy a Beavatott trilógia vezeti az olvasottsági listát. A Hürrem, Szulejmán ágyasa és Hürrem, Szulejmán asszonya című könyveket is sokan kölcsönzik a török televíziós sorozat miatt. Persze a Nora Roberts- és Daniel Steel-regényeknek sincs miért szégyenkezniük.

s

Ratkay Zsófiának (a felvételen) és kishúgának, Júliának még édesanyja mesél esténként a nagy kedvencből, a Bogyó és Babóca-sorozatból. A kislány első osztályba készül és már nagyon várja, hogy ő is olvashasson.
Az ifjúsági regények közül a lányok egymás kezéből kapkodják a Szent Johanna Gimi-sorozat köteteit, melyet népszerűségben a Hűvösvölgyi suli követ. A kisebbeknél a Bartos Erika- és Berg Judit-könyveket, a Geronimo Stilton-sorozatot lapozgatják a legtöbben. Az Egy ropi naplója sorozat már a fiúkat is leköti, s még nem csengett le a Harry Potter-sorozat olvasottsága sem. A Huszár Gál a megyei tékával együttműködve húsz települési könyvtárat lát el friss olvasnivalóval.

– Lakosságarányos a települési könyvtárak finanszírozása. Az összeg egy részéből évente négyszer szállítunk új könyveket, de negyedévente egy-egy rendezvényt is szervezünk, legyen az egy bábszínház vagy író-olvasó találkozó. A szükséges technikai felszerelést is biztosítjuk. Tavaly a könyvtárosok egy-egy laptopot kaptak, amiről elérhető az elektronikus katalógus – hangsúlyozza Gyurics Zoltánné könyvtárvezető.

Sorra újulnak meg a kiskönyvtárak. Tavaly óta a kimleieket és a dunaszigetieket fogadják megújult környezetben. Hamarosan a halászi szépül meg, de Rajkán és Héderváron is új bútorzatot terveznek. A kisbodaki téka nemrég költözött a közösségi házba, a várbalogi olvasók pedig az egykori iskola helyett az óvoda épületében kialakítandó könyvtárból kölcsönözhetnek könyveket.

Gyurics Zoltánné megjegyezte: a DVD-k mellett ma már egyre többen keresik a hangoskönyveket is. Tavaly 5890-en rendelkeztek olvasójeggyel a mosonmagyaróvári tékában, de az olvasók száma ennél jóval magasabb lehet, hiszen egy-egy kártyát sokszor egy egész család használ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!