Tégla, vasdarabok, csavarok az útalapban

Örülhettek is volna a Máriakálnokhoz tartozó Malom-dűlő lakói, hogy rendbe teszik az útjukat. Az öröm helyett azonban felháborodtak és több defektet kaptak az útépítés nyomán.

Méhes Ákos

A napokban kezdett neki a kivitelező az önkormányzat megbízásából a Malom-dűlőben lévő kavicsos út felújításának. A rendezést az ott lakók kérték, ugyanis az útjuk a nagy forgalom miatt meglehetősen rossz állapotú. A lakók örültek is a megkezdett munkának, ám örömükből gyorsan üröm lett. Az érintett utcákban lakók közül többen keresték meg szerkesztőségünket, felháborodásuknak hangot adva. A helyiek állítják: a kivitelező több teherautónyi építési törmeléket szállított a Malom-dűlőbe, hogy azt terítse szét az úton. Ezzel, mint mondják, nem is lett volna különösebb probléma, ám az ismeretlen eredetű törmelék nem csupán tégla- és vakolatdarabokkal, hanem méretes csavarokkal, szögekkel és egyéb hegyes, éles vasdarabokkal van tele. Ennek pedig többek autójának gumiabroncsa látta kárát. Néhány lakó a kivitelezőnek is szóvá tette mindezt, ám azt mondják: a kivitelező az önkormányzathoz irányította őket, mondván: a falu volt a megrendelő. A technológiával pedig nincs semmi baj, nem építési törmeléket terítettek el, hanem egy közeli betonüzemből a selejtes termékből készült betonzúzalékot.

A helyszínen magunk is tapasztaltuk, hogy bizony az elterített anyag jócskán tartalmaz építési törmeléket, valamint sok csavart és egyéb éles vasdarabot találtunk az úton.

A most elterített anyagot zúzott aszfalttal borítják majd.

A most elterített anyagot zúzott aszfalttal borítják majd.
Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: értesült a lakók problémájáról. A felvetéssel a kivitelezőhöz fordult, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy az úton elterített anyag minden környezetvédelmi előírásnak megfelel. Ez csak az alapozás, amire mart aszfaltborítás kerül. „Az út még nincs kész, nem vette át az önkormányzat és nem is fizette még ki" – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma hozzátette: az útépítés 20 milliós költségét az önkormányzat saját erőből, illetve részben lakossági hozzájárulással finanszírozza. A település háromévente körülbelül ekkora összeget költ a Malom-dűlő útjainak rendbetételére, annak ellenére, hogy az utak többsége nem is önkormányzati tulajdonú. Emellett a terület üdülőövezetbe tartozik, ahol kevesebb az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladat. Ezzel együtt igyekeznek eleget tenni az ott lakók igényeinek. Így például az elkövetkezendő időszakban pályázati támogatással aszfaltoznák le a Malom-dűlőn átvezető utat.

Néhány perc alatt számos csavart és egyéb éles vasdarabot sikerült összeszedni az út egy kis szakaszán. Ilyenek okoztak defektet több autósnak is.

Néhány perc alatt számos csavart és egyéb éles vasdarabot sikerült összeszedni az út egy kis szakaszán. Ilyenek okoztak defektet több autósnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!