Pompás a Korona homlokzata

Évtizedes vágya és törekvésük vált valóra a mosoniaknak azzal, hogy végre megújult az egykori Korona Szálló homlokzata. A munkálatok ugyan még tartanak, de a napokban elbontotta a kivitelező az épület előtti állványt, így már mindenki számára szembetűnő a változás.

Méhes Ákos

Moson talán legmeghatározóbb épülete, az egykori Korona Szálló a Fehér Ló Fogadóval és a magtárral az 1700-as évek második felétől Moson legjelentősebb dunai gabonaforgalommal összefüggő épületegyüttese volt.

A szállót eredetileg Zsidanics István építtette családi kúriaként 1727-ben. Az épület később a mezőváros, Moson tulajdonába került és átalakították beszálló vendéglővé. Egészen 1939-ig működött így. Az épület az elmúlt évtizedekben állami tulajdonban volt és az erdészet használta, valamint bérlakások is voltak benne. Ez idő alatt az állaga folyamatosan romlott, az utolsó felújítási munkálatokat több mint fél évszázada végezték el rajta. Az épületet a kilencvenes évek végén értékesítette a város, akkor került egy helyi vállalkozás tulajdonába. Ám az ingatlan hasznosítása elmaradt, az épület állapota, főként az utcai homlokzat egyre rosszabb állapotba került. Néhány éve az önkormányzat egy óriási ponyvával takarta el a járókelők szeme elől az omladozó épületet. Aztán a Movinnov Kft. két éve megvásárolta a házat, ami egyébként már az egyik bank tulajdonában volt, miután egy hitel fedezetéül szolgált.

Tavaly tavasszal aztán lekerült a ponyva az egykori szálló lepusztult homlokzatáról és megkezdődött a felújítás. Erre egyébként a műemlékhatóság kötelezést is írt elő. Műemléki védettség alatt lévő épületről lévén szó, meglehetősen hosszadalmas volt az előkészítő munka, a felújítás engedélyeztetése. Mint ahogy a kivitelezés sokáig tartott éppen a műemléki előírások miatt. Mostanra azonban már a munka vége felé tartanak a szakemberek.

Amint azt Kocsis Attilától, a Movinnov Kft. munkatársától megtudtuk: elsőként elvégezték a falak sótalanítását, kiszárítását. A beállványozást követően aztán leverték a régi vakolatot, majd homokfúvóval megtisztították a falat. Ezután kapott teljesen új vakolatot a homlokzat. Kicserélték a párkányokat, a kőkeretet felújították. Az utcafronti ablakokat is újra cserélték, a meglévő nagykaput pedig a farestaurátori tervek alapján állították helyre. A kapu szerkezetét újra elkészítették a szakemberek, ám a benne lévő lamellák az eredetiek. A kapu felett lévő Zsidanics-címer helyreállítását a címerkutatás és a Hansági Múzeumtól kapott dokumentumok alapján végezték el. A szakember a helyszínen restaurálta a címert, ami szinte már teljes egészében elkészült, csupán néhány kiegészítés szükséges még.

Több mint egy tucat korábbi színt találtak a homlokzaton, ezek közül választották ki azt a zöldet, amilyenre végül festették a Korona Szállót – mutatja Kocsis Attila.

Több mint egy tucat korábbi színt találtak a homlokzaton, ezek közül választották ki azt a zöldet, amilyenre végül festették a Korona Szállót – mutatja Kocsis Attila.
A kivitelezők jelenleg a lábazat szigetelésén dolgoznak, ezt követően készülnek majd el a pinceablakok kőkeretei, illetve a lábazat. A tervek szerint augusztus elejére teljesen elkészül a felújítás.

Kocsis Attila érdekességként hozzátette: a vizsgálatok során a restaurátor több mint egy tucat korábbi színt is talált a homlokzaton. A tervtanács javaslata alapján aztán végül zöldre festették az egykori Korona Szállót. Bár nem ez volt a legrégebbi szín a homlokzaton, ám az első néhány réteg között szerepelt.

A belső terek és az udvari rész rekonstrukciója egyelőre várat magára. Azt követően kerül majd sor erre a beruházásra is, ha találnak megfelelő funkciót az épületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!