MOSONMAGYARÓVÁR - Ilyenek vagyunk: Vizek, szelek, őselemek

Sok ötlet és szlogenjavaslat gyűlt össze az „Ilyenek vagyunk" kampányunkhoz Mosonmagyaróváron, melyből a város intézményei, civil szervezetei is aktívan kivették részüket.

Mészely Réka

Ezekből többek közt megtudhatjuk, hogy ott makettezik a fél világ, ahol két évszázada képeznek gazdászokat, Európában első- ként felsőfokon. Így nem is csoda, hogy a külföldieknek is rájuk fáj a foga, mert itt sárkányokkal hajóznak, ha éppen nem gurulnak. A Lajta-parti városban jól megfér egy épületben egymás mellett a négy őselem és a Futura után élményekkel telve a közeli kalandparkban akár a Mosoni-Duna fölött is átrepülhetünk. Akinek viszont tériszonya lenne, annak irány a víz!
Árvay István mosonmagyar- óvári polgármester szerint ugyanis a városban a következő években a folyók elsődleges szerephez jutnak!

Tovább fejlesztik a Lajtát és környezetét, és évről évre dobszótól lesz hangos az Itató szabad strand környéke, ahol jövő évtől immár hivatalos városi nagyrendezvényként ébred a sárkány a Voluta fesztiválon. Természetesen az Óvári sajt és a Szigetközi Friss Víz sem hiányozhat a Lajta-parti város plakátjáról.

Ott makettezik a fél világ, ahol két évszázada képeznek gazdászokat, Európában elsőként felsőfokon. Hát így nem is csoda, hogy a külföldieknek is rájuk fáj a foga, mert itt sárkányokkal hajóznak, ha éppen nem gurulnak. Ilyenek vagyunk kampányunkban Mosonmagyaróvár sorakoztatja fel értékeit.

Nagyobb plakátért kattintson a képre

Nagyobb plakátért kattintson a képre

Sok ötlet és szlogenjavaslat gyűlt össze az „Ilyenek vagyunk" kampányunkhoz Mosonmagyaróváron, melyből a város intézményei, civil szervezetei is aktívan kivették részüket. Árvay István mosonmagyaróvári polgármester szerint azért is csatlakoztak felhívásunkhoz, mert ezzel a plakáttal játékosan, de a lényeget kiragadva tudják bemutatni, mire is büszke a Lajta-parti város.

– Elsőként a nemrég megrendezett Voluta fesztivált emelném ki a sárkányhajóversennyel, mely országosan is egyedülálló program, több ezer helybeli várja évről évre. Mosonmagyaróvár ezáltal egy új, folyó felőli arcát tudja megmutatni. Az elkövetkező években vizeink elsődlegességet élveznek, ezért jó, hogy a Mosoni-Duna mellett a Lajta-csúszda is rákerülhetett a plakátra – nyilatkozta a városvezető, aki egy további fontos látványosságként az egykori gabonaraktár épületében működő Futurát emelte ki, ahol a négy őselemmel kapcsolatos természettudományos törvényszerűségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Erdős Fanni Júlia és Tóth Artúr Habsburg Frigyes Magyar utcai szobránál. Fotó: Fekete Dávid

Erdős Fanni Júlia és Tóth Artúr Habsburg Frigyes Magyar utcai szobránál. Fotó: Fekete Dávid

A Malom-ági Lajtán a malomnál alakítottak ki egy csúszdát, amelyen keresztül egyre többen kajakba-kenuba szállva körbehajózzák a várost. A Rudolf ligeti kalandparkban kipróbálhatjuk többek közt azt is, milyen átsiklani a folyó fölött. A Mosoni-Duna egyébként strandolásra is csalogat az Itatónál, ahol dobszó kíséretében sárkányhajózhatunk. És ha már a vizeknél tartunk: a mosonmagyaróváriak csapvizét ország-világ megkóstolhatja palackozva, Szigetközi Friss Víz név alatt. Egy további érték a város nevét viselő tejtermék, az Óvári sajt.

– Örülünk, hogy a Nemzeti Várprogramnak Mosonmagyaróvár is részese lehet. A magyaróvári várat felújítása mellett turisztikai célokra alakítják át, új funkciókkal látják el, melyben együtt kívánunk működni az egyetemmel. Továbbá az üzemeltetésből is kivennénk a részünket – tért rá a polgármester a település fő jelképére, mellyel az ide látogató turisták mellett a helybeliek is egy új kulturális helyszínt nyernek.

Egyre többen fedezik fel folyóinkat. A felvételen a legutóbbi Lajta-túra résztvevői.  Fotó: Bárdosi Zoltán

Egyre többen fedezik fel folyóinkat. A felvételen a legutóbbi Lajta-túra résztvevői. Fotó: Bárdosi Zoltán

A megújulására váró várra azért is büszkék a magyaróváriak, mert itt kétszáz éve Európában elsőként felsőfokon képeznek gazdászokat. Itt sereglik össze évente a fél világ, hogy megcsodálja a bámulatos kézügyességgel összeállított maketteket.

A kerékpárosok „fellegvárában" sokszor gurulnak együtt a városlakók (nemcsak hétköznapokon, hanem a Gurul a város kampány keretében is), akik, ha elfáradtak, együtt pihenhetnek Habsburg Frigyes főherceggel a Magyar utcán. És ha a széljárás kedvező, együtt örülhetnek a Szent István-napok színes programjainak. Ugye nem meglepő, ha a mosonmagyaróváriakra fáj még a külföldiek foga is? (A város messze földön híres világméretű fogászati turizmusáról.)

Mosonmagyaróvár korábbi polgármestereit is faggattuk arról, hogy a város milyen értékeire büszkék és hogy mit mutatnának meg elsőként egy ide látogató vendégnek.

– Sokat fejlődött Mosonmagyaróvár az utóbbi időben, főként a közparkjaink, melyek európai mércével mérve is megállják helyüket. A Lajta környezete is szépen alakul, ami várhatóan szintén párját ritkító látványossága lesz a településnek. Ahhoz, hogy egy város valóban élhető legyen, a kellemes környezet mellett fontos, hogy legyen, ahol a szabadidejüket eltöltsék az itt lakók és ide látogatók. Sok színvonalas program nőtte ki magát a Volutától a Szent István-napokig – osztotta meg véleményét a települést 1990–1994 között irányító  Plutzer István.

Bámulatos kézügyességgel  készítik a maketteket, amiknek a fél világ a csodájára jár.

Bámulatos kézügyességgel készítik a maketteket, amiknek a fél világ a csodájára jár.

– Elsőként a belvárost mutatnám meg, a Fő és Magyar utcával, az agrártudományi egyetemmel és közben mesélnék az egykori vármegyeszékhely történelmi múltjáról, mely a jelentől elválaszthatatlan. Az ide látogató turistának felhívnám a figyelmét éttermeinkre, az egészségturizmus nyújtotta lehetőségekre, de egy hajókázást is javasolnék a Mosoni-Dunán az Itatótól a Gabona rakpartig – sorolta a három vezetői ciklust maga mögött tudó Stipkovits Pál.

– A Mowinparkra és a Futurára egyaránt büszke vagyok: előbbivel munkahelyeket teremtettünk, a város adóbevételeit növeltük, utóbbi a város turisztikai zászlóshajója és jó, hogy egyre több látogatót fogad. Mosonmagyaróvár egy kedves kisváros, ezt a hangulatot kellene megtartani benne. Óriási értéke Mosonmagyaróvárnak, hogy levegős, sok zöldterülettel és ez remélem, sokáig így is marad. Örülök, hogy a Gyász teret nemzeti emlékhellyé nyilvánították – vélekedett a 2006-tól négy évig a várost vezető Szabó Miklós.

– Egyre inkább tud élni a lehetőséggel Mosonmagyaróvár, hogy folyók szelik át. A város történelmi identitásának fontos része a vár. Büszkék lehetünk arra is, hogy Mosonmagyaróvár milyen virágos település, sorra szépülnek tereink, parkjaink. A Lajta-parti város ugyanakkor a történelem viharaiban is mindig képes volt megállni a maga helyét minden korban. Az utóbbi két évtizedben indult rohamos fejlődésnek – nyilatkozta Nagy István korábbi településvezető. Földművelésügyi miniszterhelyettesként fontosnak tartja, hogy a hazai agrárium színe-java a magyaróvári akadémián végzett, melynek köszönhetően a magyar mezőgazdaság a világ élvonalában tudhatja magát. A Kühne-gyár ekéit is ismeri a nagyvilág.

Mosonmagyaróvár két kiváló tanulóját kérdeztük, hogy hol töltik szívesen idejüket a városban? Erdős Fanni Júlia (Móra Ferenc Általános Iskola) a Wittmann park mellett lakik, ezért a város legnagyobb zöldterülete a kedvenc helye, de a vár környékére és a Vár-tóhoz is szívesen látogat el a barátaival. Már volt arra is példa, hogy egy német turista kérte meg, hogy fotózza le őt Habsburg Frigyes szobránál. A nyolcadikat végzett lány a város sok látványossága közül még a termálfürdőt és a Futurát emelte ki, utóbbiban már nagyon kíváncsi az 5D-s mozira. Tóth Artúrnak (Bolyai János Általános Iskola) az egyik kedvenc helye a termálfürdő, ahová havonta, kéthetente jár el, de az Itató szabad strand is közel áll a szívéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!