Megmentette a rajkai gyerekeket a buszsofőr, a lábát amputálni kellett

A rajkai busz elé hajtott egy szerb kamion, az ütközés volt a jobb választás. Kiss István egyetlen gondolata az volt, hogy az utasokat védje.

Cséfalvay Attila


Huszonnyolc rajkai gyereket mentett meg az a dunaszigeti buszsofőr, aki egy iskolai kiránduláson két hete Mohácsnál az eléjük hajtó szerb kamionnak hajtott. Ha elrántja a kormányt, felborulnak vagy lezuhannak a felüljáróról. Az ütközés után térd alatt amputálni kellett a sofőr lábát, rajta kívül azonban más nem sérült meg.

A Baranya megyei Liptód ifjúsági táborába évek óta visszajárnak a rajkai diákok a tanév végén. Idén 28-an indultak a busszal, három kísérővel, köztük Farkas János iskolaigazgatóval. „A megszokott vállalkozást bíztuk meg a szállítással, s Kiss István sofőrt %BBkértük%AB, akivel évek óta jó viszonyban vagyunk, nemcsak megbízható sofőr, emberileg is csak jókat mondhatok róla. Mindenben lehet rá számítani, egész héten velünk van ilyenkor, részt vesz a programokban, a gyerekek is szeretik, olyan, mintha egy plusz felnőtt kísérőnk lenne" – mondta az igazgató.

Az önfeláldozó buszvezetőnek amputálni kellett az egyik lábát, a rajkai diákok ezzel a táblával mondtak köszönetet és kívántak jobbulást neki. Fotó: Bertleff András

Az önfeláldozó buszvezetőnek amputálni kellett az egyik lábát, a rajkai diákok ezzel a táblával mondtak köszönetet és kívántak jobbulást neki. Fotó: Bertleff András


A csoport június 28-án, vasárnap érkezett meg Liptódra, másnap a húsz kilométerre lévő Mohácsra kirándulni indultak. A napi program végeztével szálláshelyükre mentek vissza, amikor a felüljáróhoz érkezvén az M6-os autópálya lehajtójánál, a kereszteződésben nagy ívben fordulva kihajtott eléjük egy szerb kamion.

„Két-három szemvillanásnyi időm maradt. Az egyetlen gondolatom az volt, hogy az utasokat, a gyerekeket védjem. Ha elrántom a kormányt, a szalagkorlátnak megyünk vagy felborulunk, rosszabb esetben lezuhanunk a felüljáróról. Úgy döntöttem, inkább fékezés közben „magam felé nekiviszem" a buszt. Lehet, hogy ha elrántom a kormányt, én nem sérülök meg, ám  úgy érzem,  jól döntöttem" – mondta Kiss István, akit nemrégiben engedtek haza a kórházból dunaszigeti otthonába. István az ütközés után beszorult, a katasztrófavédők szabadították ki. „Tudtam, hogy nagy a baj, de végig észnél voltam, mutattam a mellettem ülő igazgatónak, hol tudja kivinni a gyerekeket a buszból."

Egy szerb kamion hirtelen kihajtott a rajkaiak busza elé, Kiss Istvánnak az egyetlen gondolata az volt, hogy a gyerekeket védje. Fotó: langlovagok.hu

Egy szerb kamion hirtelen kihajtott a rajkaiak busza elé, Kiss Istvánnak az egyetlen gondolata az volt, hogy a gyerekeket védje. Fotó: langlovagok.hu
„A gyerekek leszálltak, s az esettől távolabb vittük őket, miközben mentőhelikopter érkezett, az szállította Istvánt a pécsi kórházba" – folytatta Farkas János iskolaigazgató, aki a vállát ütötte meg az ütközéskor, de végül sérülés nélkül megúszta az esetet.

„A kórházban az orvos azt mondta, van A és B variáció, menet közben derül ki, mi lesz a lábammal. Kérdeztem, nincs-e C, hogy teljesen megmaradjon, de erre nem volt lehetőség. Mondtam, akkor csinálják" – folytatta a sofőr, akinek térd alatt amputálták az egyik lábát. „Amikor az operáció után felébredtem, már túltettem magam az egészen. Nagyon jólesett, hogy a rajkai gyerekek egy fatáblát küldtek neveiket ráírva, s jobbulást kívánva. Rajkán gyűjtésbe is kezdtek, amit egy ottani csa-
lád hozott be a kórházba. Kötözésre járok, majd Pécsre kell visszamennem kontrollra, Győrben lesz a rehabilitáció, s kapok egy művégtagot" – beszélt a jövőről a sofőr, aki nem mondott le arról, hogy a szakmában maradjon.

„Vissza kell mennem dolgozni, ehhez értek, tizenhét éve busz-, előtte kamionsofőr voltam, nekem ez az életem. Valahogy megtalálom majd a módot, legfeljebb automata váltós buszt vezetek. Ha hívnak, hogy utasként legyek jövőre a rajkai kirándulókkal? Nem kérdés, velük a világ végére is elmegyek" – mondta.

Gyűjtés, segítség
Kiss Istvánnak a Kisalföld olvasói is segítettek, a Lapcom Média Alapítvány támogatásaként 150 ezer forintot vittünk neki. A Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet is gyűjtésbe kezdett, a sofőr nevére számlát nyitottak, ide várják a gyógyulásához szükséges felajánlásokat. A számlaszám: 59500155-15317319.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!