Körbekerekezhetünk Szigetközön és Csallóközön

Rekordidő alatt épült meg az a kerékpárút, melyen a nyári sűrű gépkocsiforgalom mellett is biztonságban juthatunk el két keréken Hédervárról Lipótra. A 3,3 kilométernyi szakaszt tegnap vehették birtokba a biciklisek.

Mészely Réka

A szigetközi kerékpárút egy hiányzó, Hédervárt Lipóttal összekötő szakaszát májusban kezdték el építeni, és rekordidő alatt készült el. Így tegnap hivatalosan is birtokba vehette többtucatnyi kerékpáros. Az építkezés forrását Hédervár és Lipót önkormányzata a Tőkési-ág kistérség partnereként a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerte el.

– A kivitelező és alvállalkozói megfeszített tempóban dolgoztak, hogy június végéig átadhassák a Hédervárt Lipóttal összekötő szakaszt – emlékeztetett Szabóné Németh Ágnes hédervári polgármester, aki – mint mondta – így már gyermekeivel is biztonságosan kerékpározhat el a szomszédos termálfaluba. Nagy István földművelésügyi államtitkár szerint ez több mint kerékpárút: egymáshoz közelebb hozza a történelmi múltjáról híres Hédervárt és az idegenforgalmi beruházásaira büszke Lipótot.

A hédervári átadót követően a polgármesterek, vendégek és helyiek is kerékpárra ültek, és átkerékpároztak Lipótra.

A hédervári átadót követően a polgármesterek, vendégek és helyiek is kerékpárra ültek, és átkerékpároztak Lipótra.
Pető Péter a megyei közgyűlés alelnökeként bizalmát fejezte ki, hogy a szigetközi kerékpárút is megújulhat a következő hét évben. Marczell Zoltán kisudvarnoki polgármester (a felvidéki település a határon átnyúló együttműködés vezetője) reméli, hogy a 2008-ban elindult projektnek lesz még folytatása Szigetközben és Csallóközben. Lipót számára fontos az idegenforgalom, és ez egy újabb mérföldkő – vélekedett Tóth Péter lipóti polgármester.

A szlovákiai beruházásban a kerékpárutakat belterületen építették meg. Hazai oldalon 3,3 kilométer hosszúságban készült el, ebből 939 méter a települések belterületén halad (Lipóton 186 méteres, Héderváron 753 méteres szakasz épült). A két falut az 1411-es számú közút mentén egy 2,4 kilométeres szakasz köti össze. Lipót költségeit emelte egy híd kialakítása.

Ezt kiegészíti egy mintegy 3,4 kilométernyi, 2012-ben új burkolattal ellátott útszakasz, ami a dunaremetei kompkikötőhöz kapcsolódik. Innen a Lipót nevű komppal a Dunán átkelve Bősön az erőműig vezető szakaszon át eljuthatunk akár a Kisudvarnok térségében most teljessé váló hálózatra. Innen tovább Vámosszabadiba, onnan pedig Nagybajcs és Kisbajcs érintésével ismét visszajuthatunk a szigetközi kerékpárútra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!