Huszadik századi tragédiák

A huszadik század tragédiáit átélő kisembereknek állít emléket kisregényeiben a hegyeshalmi Reisinger Attila. Nemrég megjelent, Holtak ideje című kötetében hatvan évet – és még egy kicsit – repülünk vissza a múltban.

„Holtak ideje" címmel jelent meg Reisinger Attila új kisregénye. Tavaly a centenáriumhoz kapcsolódóan az első világháború adott témát a hegyeshalmi írónak, ezúttal egy hatvan évvel ezelőtti valós történet adja a kiindulópontot.

– Az új kisregényemben bemutatott történet gyermekkorom óta ismert számomra. A szemtanúk visszaemlékezéseinek köszönhetően sikerült pontosan rekonstruálnom – tudjuk meg Reisinger Attilától. Ausztria szovjet megszállásának utolsó napjaiba (1955) repít a könyv: a főhős az egy évtizede rejtőző Róth Márton, aki Hegyeshalomban a második világháborúban zsidó munkaszolgálatosok lelövésében segédkezett.

Reisinger Attila tizenkettedik kötetével.

Reisinger Attila tizenkettedik kötetével.
Háborús bűnösként időben sikerül átmenekülnie a szomszédos Miklóshalmára (Nickelsdorf), ahol a rejtőzés technikáit alaposan kitanulta. 1955-ben, látva, hogy kivonulnak az országból a szovjet tankok, megfeledkezik az óvatosságról. Így hamarosan a miklóshalmi rendőrségen, a hegyeshalmi nácivadász-különítmény parancsnokával találja magát szembe. Egy kétségbeesett asszony jelenti fel, akinek fia egy szovjet katonai teherautóból lopott benzint.

Gyermeke szabadságáért cserébe egy igazi náci leleplezését ajánlja fel. Az egy évtizedig Hoffmann Jakab név alatt rejtőzködő férfi holttestét Hegyeshalom határában, a rajkai vasúti híd alatt ásták el.

Másfél év után talált rá fia apja földi maradványaira az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz vérzivataros napjait követően. Átélhetjük a fiú lelki tusáját is, azért, hogy szülőjének megadhassa a végtisztességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!