Csak két lakás épülhet

Nem támogatta az önkormányzat az Aranyossziget utcai két üres telek övezeti átsorolását. A változtatás – amit a tulajdonos kért – lényege az lett volna, hogy kettőnél több lakás épülhessen telkenként.

Az ingatlanpiac fellendülni látszik, ezt bizonyítja az is, hogy sorra épülnek városszerte újabb társasházak. Sokszor olyan helyeken – családi házas övezetben, vagy éppen erdő szélén, parkban – is készülnek ilyen lakóépületek, ahol korábban nem volt jellemző ez a beépítés. Legutóbb múlt év végén vetett gátat az önkormányzat egy ilyen szándéknak a Károly utcában. (Kisalföld, 2014. december 19.)

Akkor a Károly utca melletti ingatlanok építési övezeti előírásainak módosítását kérték a lakók az önkormányzattól. A Károly utca Gulyás Lajos és Móra Ferenc utcák közötti, családi házas szakaszán a szabályozás ugyanis nem korlátozza az építhető lakásszámot telkenként. Ezt kihasználva egy vállalkozó tízlakásos, kétemeletes társasházat épített az egyik telken.

Ezt a gyakorlatot akadályozta meg az önkormányzat azzal, hogy megindította a terület kertvárosi lakóövezetbe sorolását. Így ugyanis legfeljebb két lakás építhető egy telken. Ezzel együtt változtatási tilalmat is elrendeltek itt, hogy az átsoroláshoz szükséges eljárás lefolytatása alatt se történhessenek olyan beépítések, telekalakítások, melyek ellentétesek a tervezett változtatásokkal.

Most újabb hasonló törekvésnek szabott gátat az önkormányzat. Az Aranyossziget utca menti két, egymással szomszédos telek tulajdonosa kérelmezte az ingatlanok átsorolását kertvárosi övezetből kisvárosi övezetbe. A kérelmet azzal indokolta, hogy a területet intenzívebben, a környezethez illeszkedően építenék be. Azaz akár társasházakat is felhúzhatnának a telkeken.

A telkek tíz éve üresek. Korábban családi ház állt itt, most épületmaradványok csúfítják az utcaképet.

A telkek tíz éve üresek. Korábban családi ház állt itt, most épületmaradványok csúfítják az utcaképet.
Az ingatlanokon – amelyek 2368, illetve 1107 négyzetméteresek – jelenleg csak két-két lakás építhető. Emiatt is a két ingatlan tíz éve üresen áll. Az utcafronton az egykori épületmaradványok csúfítják az utcaképet. Azért szeretné a tulajdonos a kisvárosi építési övezeti besorolást e telkeken, mert abban az övezetben lakásszám nincs korlátozva. Kérte továbbá a beépíthető terület növelését harmincról negyven százalékra, az épületmagasságot pedig 6,5 méterre.

Az Aranyossziget utca többi része mindenütt kisvárosi lakóövezet. A városháza szakemberei szerint változtatás az Alsó Ötház utca vonaláig tehát indokolható, illeszkedne a kialakult környezetéhez. A beépíthető terület növelése negyven százalékig szintén elfogadható, az épületmagasság megemelése viszont már kevésbé.

Az ingatlanok mélységben történő beépítése a határos temető miatt nem feltétlenül támogatható. Emiatt ugyanezt a kérelmet egyszer már elutasította a képviselő-testület. A kérelmező felajánlotta, hogy a szabályozási tervben jelölt, a temetőhöz csatolandó mintegy háromszázötven négyzetméteres területet a módosításért cserébe az önkormányzat részére átadja. A testület végül a szakbizottság javaslatára nem támogatta az átsorolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!