Márványtábla őrizze Hőnel Béla építész emlékét!

Mosonmagyaróváron lépten-nyomon találkozhatunk kézjegyével és a járás számos településén is találunk olyan jeles épületeket, melyek Hőnel Béla tervei alapján születtek.

Mészely Réka

Mi az, ami a mosonmagyaróvári postapalotát, a Hansági Múzeumot, az újrónafői kastélyt vagy a dunakiliti templomot összekapcsolja? A tervezőjük, Hőnel Béla.

– Hőnel Béla 1863-ban Mateócon született, Münchenben végezte tanulmányait, dolgozott Temesvárott, Budapesten, innen került Magyaróvárra 1901-ben. Hatalmas építészeti örökséget hagyott maga után – tudjuk meg a „Hőnel Béla 150 – Mosonmagyaróvár és vidéke 2013" című emlékkönyv szerzőjétől, Beregszászi Balázstól.

– Első írásom 2012-ben született, Hőnel halálának 75. évfordulóján. A következő évben, születése 150. évfordulóján mélyültem el jobban a témában. Tehát az emlékkönyv mögött háromévnyi kutatás áll – magyarázza Beregszászi Balázs. A könyv 100 oldalon, 270 képben mutatja be Hőnel Béla életútját és a születése 150. évfordulójának rendezvényeit.

A mosonmagyaróvári térség legmeghatározóbb építészének nemcsak helyi, hanem környékbeli, sőt, határon túli épületeit is felsorakoztatja a kiadvány, korabeli tervrajzokon, régi képeslapokon és jelenkori képeken keresztül. Mosonmagyaróváron meghatározó építkezései a Mofém-gyár, a Kühne-gyár, a postapalota, a Hansági Múzeum, a Magyar és Fő utcai házak, kápolnák, a Pálffy-villa és a temető ravatalozója is az ő nevéhez fűződik.

Beregszászi Balázs levéltáros Hőnel Béla sírja előtt a magyaróvári temetőben, melyet a helyi városvédők gondoznak.

Beregszászi Balázs levéltáros Hőnel Béla sírja előtt a magyaróvári temetőben, melyet a helyi városvédők gondoznak.
Szó kerül a száz éve a föld alá rejtett Lajta-ágról, az evangélikus kert és környéke kialakításáról, a magyaróvári önkéntes tűzoltóságról, hősi síremlékekről, az első világháborús emlékműről, de még a már nem létező Hármashalom Országzászló emlékműről is. A Lajta-parti város mellett Jánossomorján, Mosonszolnokon, Újrónafőn és Dunakilitin lévő, főként középületeit ismerteti a könyv, de Kimlétől Miklóshalmáig is számos épületet tervezett, továbbá budapesti, esztergomi és zimonyi építkezései is felsorakoznak.

A könyv nemcsak az építészt mutatja be, hanem a XX. század első harmadának helyi társadalmi életébe is bepillantást enged. Hőnel a helyi és vármegyei képviselő-testület tagja volt, a magyaróvári ipartestület megalakulásánál is bábáskodott, melynek haláláig vezetője volt, s „Turul" néven kerékpár-egyesületet is alapított.

Jobban is ápolhatta volna a város az emlékét – vélekedik a könyv írója, aki már lépéseket tett, hogy emléktábla álljon a postapalota falán az építész tiszteletére, akit a magyaróvári temetőben helyeztek örök nyugalomra. Sírját a városvédők gondozzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!