Két szék közt vergődik Hanságliget

Jánossomorja külterületeként tartják nyilván a mintegy 250 lakosú Hanságligetet, ahová a postás bősárkányi irányítószámmal viszi a leveleket. Az áldatlan helyzet megoldásáról tárgyaltak a minap.

Mészely Réka

Jánossomorjához tartozik, a kisváros látja el a közigazgatási feladatokat, mégis bősárkányi az irányítószámuk, és ide is járnak háziorvoshoz a hanságligetiek. A települést külterületként tartják nyilván, holott mintegy kétszázötvenen lakják. Ez az áldatlan helyzet számos nehézséget okoz az ott élőknek. Molnár Gábor képviselő beadványa nyomán változtatna ezen Jánossomorja. A témát a minapi ülésén tárgyalta a képviselő-testület. A találkozón megjelent a hanságligetiek nevében Divós Fekete Andrea és Hujber Dorottya. Előbbi felszólalásában meg- erősítette a beadványban foglaltakat. Mint elmondta, a levelezés sok gondot jelent (a fent említettek miatt). Éppen ezért még 2013-ban megkereste a Magyar Posta Zrt.-t Hanságliget irányítószámának módosítására. Válaszlevelükben akkor teljesen elzárkóztak.

Hanságligeten – éppen a külterületi besorolásból adódóan – lakásvásárlási céllal hitelt nem lehet felvenni (csak szabad felhasználású kölcsönt, ami az előbbinél magasabb kamatozású). Ugyanakkor a külterületek átlagos beépíthetősége 3 százalék, gazdasági épülettel együtt. Jelenleg a tulajdonosok többsége 1700 négyzetméteres telken, átlagosan 70 négyzetméteres lakóépületben él. A telkek lakóház és szántó besorolással szerepelnek a földhivatalnál, ezért a termőföldről szóló törvény értelmében az adásvételt nyilvános kifüggesztésnek kell meg- előznie. Mindezek – a beadvány szerint – visszafogják a városrész fejlődését. További nehézséget jelent, hogy Hanságligeten található Dózsa György és Kossuth Lajos utca, ilyen nevű utcák egyébként Jánossomorján és Bősárkányban is vannak. Éppen ezért a postás nem cím, hanem név alapján válogatja a leveleket.

Divós Fekete Andrea és Hujber Dorottya képviselte a hanságligetieket a sorsukról szóló ülésen.

Divós Fekete Andrea és Hujber Dorottya képviselte a hanságligetieket a sorsukról szóló ülésen.
Lőrincz György polgármester tájékoztatása szerint 43 millió forintba kerülne Hanságliget belterületté való nyilvánítása, és várhatóan ez másfél éves folyamatot jelenthet. Kurunczi Károly szerint ez az összeg nem életszerű, utána kell járni a mérséklésének. Az ülésen megfogalmazták: vizsgálják az új utcanevek kérdését, és méltányosságot kérnek az összeg csökkentésére. A képviselők következő találkozójára a rendezési tervek módosításában jártas szakembert is meghívnak, és megkeresik újból a postát is kérésükkel.

Dr. Mihályi Zsuzsanna képviselőként és családorvosként is támogatná, hogy a hanságligetiek a kisváros – nyártól kettőről háromra bővülő – háziorvosi körzeteihez tartozhassanak. Divós Fekete Andrea szerint ez ugyan jó ötlet, ám éppen Bősárkány közelsége miatt nem biztos, hogy ezzel valamennyi hanságligeti egyetért. Lipovits Máté ezért azt javasolta, hogy kérdezzék meg az ott lakókat, akár egy falugyűlés keretében.
A találkozón többek közt még az is felmerült, hogy – ahogy eddig Radics Kálmánné személyében – ezentúl is valaki képviselje az üléseken a hanságligetieket. Kezdeményezik Szabó Ferencné felvételét külső bizottsági tagként a szociális bizottságba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!