Korszerű és hatékony az új kórházi vizsgálat

Néhány speciális esetet kivéve nem kell Győrbe utazni CT-vizsgálatra. Február óta a Karolina Kórházban is működik ilyen berendezés. A szakember szerint teljesen új és korszerű.

Méhes Ákos

Néhány hetes kipróbálás után februártól teljes üzemben működik a Karolina Kórház CT-laborja. A fejlesztéssel, ami része volt a sürgősségi osztály kialakításának, magasabb szintű ellátás vált lehetővé a mosonmagyaróvári intézményben. „Míg korábban Győrbe kellett menniük a betegeknek az ilyen vizsgálatok miatt, most elérhetővé vált ez a Karolinában is. Sokan azonban még nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel" – mondja dr. Takler Ágnes, a röntgendiagnosztikai osztály vezetője. Hozzátette: az új gépnek köszönhetően a betegek gyorsabban jutnak a megfelelő ellátáshoz és a szállításból adódó kellemetlenségeket is elkerülik.

Az üzembe helyezett CT-gépről az osztályvezető kifejtette: teljesen új, 2013-as fejlesztésű, Siemens gyártmányú. 16 szeletes és a legújabb számítógépes programmal üzemelték be. „Sokan keveslik a 16 szeletet és felvetik, miért nem nagyobb teljesítményű berendezést szereztek be. Ez azonban csak azt jelenti, hogy a leképezés 16 detektorral – érzékelővel – történik. Valamennyi készülékgyártó minden esetben ugyanazt a technikát alkalmazza eltérő detektorszám esetén is, csak az érzékelősor szélessége változik. Vagyis a készülék technikailag ugyanazt tudja a 16 szelettel, mint például a szélesebb detektorsorral bíró 128 szeletes berendezés. A nagyobb detektorszám az időbeni leképezés növelésére, gyorsítására szolgál. Vagyis például a szívvizsgálat esetén egységnyi idő alatt többször leképezi a régiót, így nincsenek a mozgásból adódó képzavarok. Vagyis csupán speciális vizsgálati kör az, ahol a szeletszám is számít."

Az elmúlt időszakban több száz vizsgálatot végeztek már a Karolina Kórház CT-laborjában.

Az elmúlt időszakban több száz vizsgálatot végeztek már a Karolina Kórház CT-laborjában.
Dr. Takler Ágnes elmondta: a társadalombiztosítási finanszírozás révén a régió valamennyi betegét ellátják, függetlenül attól, hogy hol kapta a beutalót. A győri kórházban kért vizsgálatok – egyes speciális esetek kivételével – a Karolinában is elvégezhetőek. A képanyag internetes hozzáféréssel Győrben is megtekinthető, de kérésre adathordozóra másolva is át tudják adni. A leletezés három napon belül megtörténik, ám sürgős esetben előbb is. A főorvos hangsúlyozta: a vizsgálathoz beutaló kell, amit csak szakorvos adhat. Háziorvos nem küldhet beteget CT-vizsgálatra. Lehetőség van továbbá önköltségesen is vizsgálat elvégzésére. Ehhez nem szükséges tajkártya sem.

Majdnem 400 vizsgálat
Az első két hónap alatt 371 vizsgálatot végeztek el, ezek főként kontrasztanyagos nyaki lágyrész-, mellkas-, has-, kismedence-felvételek voltak. Emellett koponya CT- és CTA-vizsgálatok is zajlottak az osztályon. Sürgős műtét eldöntéséhez mintegy tizenöt esetben járult hozzá a vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!