Hajléktalanok – Ki megszökne, ki képtelen kilépni a mókuskerékből

November eleje óta telt házzal működik a mosonmagyaróvári Hajléktalanok Átmeneti Szállója, ahová most több fedélnélküli is felvételre vár. Szépe István szállóvezető szerint alacsony küszöbű éjjeli menedékhelyre és egy hajléktalanok otthona kialakítására is szükség lenne.

Mészely Réka

„Aki nem dolgozik, ne is egyék" – vallja Vidra István. A középkorú férfi négy éve állt saját lábára és hagyta el a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló falait. Néhány hónapja azonban ismét itt keresett menedéket, reményei szerint csupán rövid időre.

– Mosonmagyaróváron csak az nem talál munkát, aki nem akar. Ezzel a lehetőséggel szeretnék élni, ha az egészségem engedi. Ez a most esedékes orvosi vizsgálaton múlik. Mindenképp meg szeretnék innen „szökni", albérletet, új állást keresni – vallja a sorstársai számára is jó példával elöl járó férfi, akinek érszűkület keseríti életét. Vas- és fémszerkezet-lakatosként azonban bízik abban, hogy van kiút a szállóról. Szépe István, a Hajléktalanok Átmeneti Szállójának vezetője szerint az intézményt éppen az olyan személyeknek találták ki, mint Vidra István. Akiknek ideiglenesen nyújtanak segítő kezet, és azt el is fogadják.

Vidra István most még a hajléktalanszállón várja a sorsát eldöntő orvosi vizsgálatot

Vidra István most még a hajléktalanszállón várja a sorsát eldöntő orvosi vizsgálatot.
– A néhány éve 43 férőhelyesre bővült Hajléktalanok Átmeneti Szállója mellett régóta szükség lenne Mosonmagyaróváron egy alacsony küszöbű éjjeli menedékhelyre nappali melegedővel, azoknak, akik a szállónk szabályait nem tudják vagy nem akarják betartani. Ennek hiányában Mosonmagyaróvár önkormányzata segítségével október végén a szálló kerítésén túl nyitottunk egy krízisszállást. A konténerben a hideg elől maximum 10–12 ember tud meghúzódni. Eddig itt mintegy tizenheten fordultak meg. Sajnos itt nem áll módunkban a fertőző betegségek és a renitens viselkedés megakadályozására. Ezek a személyek nappal a szálló közös helyiségeit használják a bentlakókkal, ami sok konfliktus forrása.

A szállóvezető szerint a hajléktalanok otthonának kialakítása is időszerűvé vált. Ugyanis, mint mondja, egyre rosszabb a fedélnélküliek egészségi helyzete. Sokakat az átmeneti szállásról koruk vagy állapotuk miatt ebbe az otthonba lehetne továbbléptetni, amire most nincs lehetőség.

Fedél nélkül

A napokban a szakemberek felkeresték azokat a helyeket, ahol még fedélnélküliek húzódhatnak meg. A 43 bentlakó, a krízisszállóra betérő 17 hajléktalan mellett a városban mintegy 18 személyről tudnak, akik hajléktalanként kénytelenek élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!