Ezerötszáz liter olajat gyűjtöttek be

Ezerötszáz liter olajat adtak le az érintett települések lakói a két hónapja indult házhoz menő olajbegyűjtő kocsiba. Az Aqua Kft. az országban egyedüliként vezette be ezt a szolgáltatást.

Méhes Ákos

Az erre a célra kialakított járművel a megadott időpontokban járják végig az érintett településeket és viszik el az olajat.

Az országban egyedüliként, két hónapja végzi már az Aqua Kft. a háztartásokban elhasznált olaj és zsiradék ingyenes, háztól való begyűjtését. A szolgáltatás elindítása része volt a mosonmagyaróvári szennyvíztisztító-beruházásnak. Ennek keretében vásárolták meg azt a speciális gépkocsit, amivel a zsírok, olajok elszállítását végzik.

Az elhasználódott olaj veszélyes hulladék, a természetbe jutva nagymértékben károsítja a termőföldet és veszélyezteti a vizeket, az élővilágot – mondja Szabó László üzemmérnökségi vezető. A tapasztalatok szerint a háztartások többségében problémát okozott a sütés utáni elhasználódott olaj elhelyezése. Így nagyon sokszor kényszerűségből a csatornába került. Ez pedig nagyban növelte, növeli a szennyvíztisztító terhelését, sokkal több levegő kell ugyanis a tisztításhoz, ha olaj is van a szennyvízben. Emellett a zsiradék lerakódik a csővezetékben, dugulást okozva ezzel. A társaság olyan megoldást keresett, ami a lakosság számára kényelmessé és könnyen elérhetővé teszi az olajok leadását. Ezért döntöttek az elhasznált olaj házhoz menő begyűjtéséről és ártalmatlanításáról.

A begyűjtést Mosonmagyaróváron, Levélen, Halászin, Máriakálnokon és Mosonudvaron végzik.

A begyűjtést Mosonmagyaróváron, Levélen, Halászin, Máriakálnokon és Mosonudvaron végzik.
A begyűjtést Mosonmagyaróváron, Levélen, Halászin, Máriakálnokon és Mosonudvaron végzik. A gyűjtőkocsi a megadott időpontokban az érintett utcákban több helyen megáll. Havonta egy alkalommal megy el minden utcába. Eddigi két begyűjtő körút volt. A gyűjtést délutánonként, illetve hétvégén végzik, hogy többen tudják igénybe venni.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége környezettudatos és szívesen gyűjti az elhasznált olajat. A két hónap alatt az érdeklődés sem csökkent, körülbelül ugyanannyian vitték ki műanyag flakonokban az összegyűjtött olajukat a kocsihoz a második alkalommal is. A mennyiség valamivel csökkent, ebből az látszik, hogy eddig hosszabb időn keresztül sokan gyűjtötték otthon az olajat, csak nem tudták elhelyezni vagy leadni. Átlagosan egy-egy háztartásból két-öt liter olajat adnak le. Az első begyűjtő körúton viszont volt, ahol negyven litert vittek az autóhoz. Az első hónapban összesen több mint ezer liter zsiradékot gyűjtött be a kocsi. Decemberben ez a mennyiség közel ötszáz liter volt.

A begyűjtött olajat újrahasznosítják, biogázt állítanak elő belőle, s az ebből származó energiával a szennyvíztelep működési költségeit tudják majd csökkenteni.

Információk az interneten
Az egyes településeken és utcákban a begyűjtés pontos időpontjairól és a szolgáltatás részleteiről a társaság internetes oldalán, a www.aquakft.hu címen lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!