Eseti bizottság a közbiztonságért Jánossomorján

Biztos kasszával búcsúztatja az évet Jánossomorja. Jövőre nem is emel adót az önkormányzat – erről határoztak legutóbbi ülésükön a képviselők.

A kiadási és bevételi egyenleg a háromnegyed éves mérlegnél 188 milliós többletet mutat, a tavaly 410 milliós iparűzési adó már most 470 millió lett, ami a helyi cégek stabilitását is jelzi. Az egy főre jutó iparűzési adó alapján azonban jövőre több támogatást von el az állam, így Jánossomorja esetében 38 millió forint lehet az idén még nyolcmilliós összeg. Ez derült ki többek közt a kisváros képviselő-testületének legutóbbi ülésén.

Lőrincz György polgármester határozott szándéka volt, hogy nem változtatnak a helyi adókon, amivel minden képviselő egyöntetűen egyetértett. Akárcsak abban, hogy a testület 2016-ig megvizsgálja: az adónemek közötti átcsoportosítással el lehet-e érni, hogy a normatívaelvonást eredményező adó csökkenjen, míg egy másik adó hasonló arányban növekedjen.

Az adókkal a migráció negatív hozadékán is próbálna változtatni Jánossomorja. A cél, hogy az építményadó és az idegenforgalmi vagy kommunális adó összehangolásával hatást gyakoroljanak azokra, akik nem jelentik be, hogy szállóként – jórészt feketén – adják ki lakóingatlanukat, és az után nem is adóznak. Az osztrák határ közeli kisvárosban és környékén nyaranta akár 400–700 idénymunkás száll meg, sokan rossz körülmények között.

Egy adott határidőig mű- ködő Közbiztonságot Erősítő Eseti Bizottságot is felállítottak, melynek javaslattevő szerepet szánnak a közbiztonságot érintő kérdésekben. Foglalkoznának a rongálások megfékezésével, az elmúlt években egyre romló lakossági biztonságérzet javításával, a törvényt és a közösségi értékeket nem tisztelőkkel szembeni fellépéssel, de beilleszkedést elősegítő lehetőségeket is teremtenének. (Korábban, 2014. november 27-én tévesen közöltük, hogy Jánossomorján migrációs bizottság állt fel, ami akkor csak javaslati szinten merült fel.)

A testület duplájára emelte az orvosi ügyeleti dolgozók bérét. Ez összesen 12 milliós többletkiadást jelent az önkormányzatnak. A rendszer most 18 millióba kerül a városnak, ebből 5 millió az OEP-támogatás. Erre azért volt szükség, mert Jánossomorja meg akarja erősíteni hétvégi és esti orvosi ügyeletét, ami nélkülözhetetlen eleme a város és környéke egészségügyi ellátásának. Jánossomorján egy felmérés szerint legalább 15 percet kell várni a mentőre – ami megyei szinten kiemelkedően hosszú idő. Hétvégi gyógyszertár is csak Mosonmagyaróváron működik. A városvezetés jövőre a helyi egészségügy helyzetét is sürgősen napirendre tűzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!