Energianövényekből szociális tűzifa

Energianövényeket telepített a mosonmagyaróvári Városüzemeltető kft. Az ültetvények területét tovább bővítenék. A társaság ebből készít majd tüzelőanyagot a város intézményeinek, illetve a rászorulóknak.

Méhes Ákos

A próbaüzem után már „élesben" működteti a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a brikettgyártó üzemet. A Barátság utcai telephelyen fahulladékból darálékot és brikettet állítanak elő. Előbbit az önkormányzati intézményekben hasznosítják, utóbbival pedig a rászorulókat segítik – mondja Kosár Tibor ügyvezető. A brikettüzem emellett lehetőséget teremt arra, hogy az állásnélkülieket újból visszavezessék a munka világába. Három, korábban közmunkaprogramban részt vett dolgozót alkalmaznak most az üzemben.

A városüzemeltetőnek korábban gondot jelentett, hogy mit kezdjenek a favágások, gallyazások során keletkező ágakkal. Akkor jött az elképzelés, hogy készítsenek belőle tüzelőanyagot, amit aztán a város az intézményeinek fűtésére használhatna, illetve „szociális tűzifaként" hasznosíthatna. A munkára egy nonprofit vállalkozást hoztak létre, amit a városüzemeltető működtet. Az üzemet az egykori szovjet laktanya területén kialakított telephelyen hozták létre.

A pályázati támogatás segítségével beszerezték a brikett gyártásához szükséges berendezéseket, szállító járművet és rakodógépet. Jelenleg a Kossuth-gimnázium és az Ujhelyi-iskola fűtéséhez biztosítanak fadarálékot.

Az üzem óránként háromszáz kilogramm brikett előállítására alkalmas. Ezt a tüzelőanyagot az önkormányzat a szociálisan rászorulóknak osztja szét.

Az ügyvezető hozzátette: a brikettálóhoz szükséges alapanyagot jelenleg a gallyazásokból, favágásokból biztosítják. A kellő mennyiséget az éves fakivágásokból próbálják előteremteni. Így például azoknak az elöregedett, beteg fáknak az anyagából, amelyeket a szakemberek vágásra jelölnek ki a Wittmann parkban, illetve a kiserdőben.

Az alapanyag előteremtésére azonban a városüzemeltető egy új vállalkozásba is belefogott. Energianövényeket ültetnek az eddig kihasználatlan önkormányzati területeken. Jelenleg egy háromhektáros területen hoztak létre nemesnyár-ültetvényt. A növényeket a vágási érettség elérését követően, körülbelül három év múlva tudják majd letermelni és hasznosítani fűtőanyagként. A társaság szeretné tovább bővíteni az energianövény-ültetvényeket.

Ehhez keresik azokat az önkormányzati területeket, amiket a város eddig bérbe adott, vagy nem tudott megfelelően hasznosítani.

A növényeket a vágási érettség elérését követően, körülbelül három év múlva tudják letermelni és hasznosítani fűtőanyagként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!