Életmódváltás kell több mozgással

Mozgással, helyes táplálkozással és időbeosztással sokat tehetünk egészségünkért – hívják fel a figyelmet a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban több mint egy éve működő Egészségfejlesztési Iroda munkatársai.

Mészely Réka

Az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztés kevésbé érdekelte a lakosságot, inkább az aktív mozgást választották – ez a tapasztalata a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban működő Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak, akik tavaly őszi megalakulásuk óta számos programot szerveztek a mosonmagyar- óvári kistérség valamennyi településén, többek között egészségnapokat.

– Több kistelepülésen még soha nem szerveztek hasonló programot. Célunk volt, hogy hozzáférhetővé tegyük ezeket az egészségügyi szolgáltatásokat, szűréseket a vidéken élők számára is. A szemészeti vagy a hallásvizsgálat ugyanolyan népszerű volt, mint az uroló- giai, bőrgyógyászati szűrés. Ezeknél a szakrendeléseknél egyébként hosszú a várólista, rendezvényeinken azonban ingyenesen végezték el helyben a szűréseket – hangsúlyozza Vámosi-Zics Éva, a mosonmagyaróvári EFI irodavezetője, aki mint mondja, mozgással, helyes táplálkozással és jól szervezett időbeosztással sokat tehetünk egészségünkért.

A városi sport- és egészségnapon több mozgásformát is kipróbálhattak az érdeklődők.

A városi sport- és egészségnapon több mozgásformát is kipróbálhattak az érdeklődők.

Az irodába betérők egyébként személyre szabott életviteli tanácsokat kaphatnak: hogyan táplálkozzanak, hogy egészségüket megőrizzék, mit érdemes sportolniuk. Általuk az érdeklődők több mint húszféle sportágat is kipróbálhattak, mint például a TRX, a kick-box, a lovaglás vagy éppen a thai chi. Négy településen szervezték meg a nordic walking túrákat. A skandináv gyaloglást azóta ma többen is űzik, valamint néhány civil szervezet beszerezte a megfelelő eszközöket e mozgásformához és önszerveződően túráznak. Gyalogló- és kerékpárostúrákkal több helyszínen népszerűsítették ezeket a könnyen kivitelezhető, közösséget összetartó mozgásformákat. Vámosi-Zics Éva szerint ezzel is azt szerették volna bizonyítani, hogy egy-egy ilyen sportrendezvény megszervezésének nem kell pénz, csupán olyan aktivisták, akik egy közösséget össze tudnak fogni.

A mosonmagyaróvári térségben vezető halálokok – a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek, a leggyakoribb megbetegedések, a magas vérnyomás és a cukorbetegség – megelőzhetőek lennének vagy szövődményeiket elkerülhetnénk egészséges életmóddal. Ezt a gondolatot szeretnék tovább erősíteni az iroda munkatársai, akik abban bíznak, hogy még több civil szervezet csatlakozik elhivatottságukhoz, így közös erővel nagyobb számban tudnak az emberekhez eljutni és megmozgatni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!