Az ásványi fenékküszöb megemelte a vízszintet

Az ásványrárói fenékküszöb építése is megkezdődött a 6,5 milliárdos alsó-szigetközi rehabilitációban, melynek végén Vénekig ér majd a hullámtéri vízpótlás. Már most egy métert emelkedett a vízszint.

Cséfalvay Attila


A kiszáradt medrek, pangó vizek helyett jövő tavaszra élet költözik a hullámtéri ágakba Alsó-Szigetközben. 2012 végén kezdődött a kivitelezése a mentett oldali és hullámtéri beruházásnak. Elkészülte után jövő tavaszra az Ásványráró alatti hullámtérben is visszaáll a vízszint a természetközeli állapotnak leginkább megfelelő 1950-es évek szintjére.

Ásványi fenékküszöb: a munkagépek két hete dolgoznak a torkolati műtárgy megépítésén. Fotó: Mészáros Mátyás

Ásványi fenékküszöb: a munkagépek két hete dolgoznak a torkolati műtárgy megépítésén. Fotó: Mészáros Mátyás

 
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint két hete megkezdődött az ásványrárói fenékküszöb kivitelezése. Kedden az első ütemben a gát kőmagját építették. Ez a hullámtéren részlegesen megemelte a vizet mintegy egy méterrel. Ez azonban még nem a végleges magassága, ugyanis most kevesebb vizet táplálnak be, s a fenékküszöb teljes elkészülte után állítják majd be a szinteket. Ez további másfél méterrel emelheti meg a vízmagasságot. A következő két-három hónapban vízállástól és időjárástól függően elkészülhet a műtárgy a hallépcsővel és a gát alatti kikötővel.

Ami a 6,5 milliárdos beruházás többi elemét illeti, a Bagaméri-ágvéglezárás befejezés előtt áll, a 22 fokból álló hallépcső utolsó két elemével karácsony előtt végeznek. A Farkaslyuki-zárás átalakítása, a vízszintszabályozó beépítése is a vége felé közeledik, a műtárgy már elkészült. Az Árvai-zárás is gyakorlatilag kész, a befejező munka, a korona kiépítése jövő tavaszra várható. A zárás átalakításával szabályozható lett a mű, igazi szerepét majd az Ásványi-ágvégzárás után töltheti be. A beruházás összességében most nagy erőkkel folyik, várhatóan kora tavaszra minden elemével végeznek.

Helyi problémákat tud kezelni, de...
Jakus György korábbi regionális vízügyi igazgató a nemrégiben megjelent, „Eltaszított fele királyság" című Kisalföld-kötetben így fogalmaz: „A jelenleg folyamatban lévő alsó-szigetközi vízpótlás megvalósítása helyi problémákat tud kezelni, de az alsó-szigetközi kiszáradási folyamatot nem tudja megállítani. A Mosoni-Duna torkolati művével előállított vízszintemelés nemcsak a Mosoni-Duna vízállapotának javítását, hanem az alsó-szigetközi víztest megtámasztását is eredményezi. Az én szememben a Szigetköz-rehabilitációhoz ez a két utolsó lépés még hozzátartozik. A régi Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízszintemelése. Amikor ezt megcsináltuk, akkor mondhatjuk azt, hogy valóban végeztünk."


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!