Hatékonyabb szűrés vidéken is

Mobil kolposzkópot adományoztak a Moson Megyei Nők szervezésében a térség önkormányzatai és vállalkozói támogatásával a mosonmagyaróvári Karolina Kórház nőgyógyászati osztályának.

Mészely Réka - Kisalföld napilap


Magyarországon évente ezer-ezerkétszáz új méhnyakrákdaganatot fedeznek fel, a betegek mintegy fele hal bele. Az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa a halálozási kockázat ennél a nőgyógyászati daganattípusnál hazánkban, holott időben kiszűrve senkinek sem szabadna az életét vesztenie.

A Mosonmagyaróvári járásban az országos átlagnál is rosszabbak a statisztikák. Ezt erősítette meg érdeklődésünkre dr. Balogh Elek, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője is, akit a helyzet orvoslásáról is kérdezünk:

– Az általános egészségügyi kultúra alacsony színvonala miatt is kedvezőtlenek a méhnyakrák-statisztika mutatói. Javítana a helyzeten, ha az egészségügy hatékonyságát több forrással támogatnák. Az egyén egészségtudatos életvezetésére lenne szükség. A szűréseken való megjelenést ösztönözni lehetne azáltal, hogy az OEP-befizetéseknél kedvezményt lehetne kapni, vagy éppen aki nem vesz részt azon, azt szankcionálnák.

Dr. Balogh Elek főorvos: A nemrég átvett kolposzkópot már több vidéki szűrésen használtuk.
Dr. Balogh Elek főorvos: A nemrég átvett kolposzkópot már több vidéki szűrésen használtuk.


Gazdasági szempontból is olcsóbb egy szűrés, mint egy rákos betegség gyógyítása, az egyéni tragédiákról nem is beszélve – osztotta meg véleményét az osztályvezető főorvos.

Örömhír a Mosonmagyaróvár környékén élő hölgyek számára, hogy a méhnyakrákszűrés hatékonyságának növelésére a napokban a Karolina Kórház nőgyógyászata egy mobil kolposzkóppal gazdagodott.

– A méhnyakrákszűrés egy optikai nagyítóval, azaz kolposzkóppal és citológiai mintavétellel történik, amihez szükség szerint a HPV-vírus egyéb módszerrel való vizsgálata is társul. Kolposzkóppal olyan elváltozásokat vehetünk észre, amik szabad szemmel nem láthatók. Ezt a nagyítórendszert eddig csak a kórházban tudtuk a vizsgálatokhoz használni. A most kapott mobil berendezést azonban a vidéki, kiszállásos szűrésekre is magunkkal tudjuk vinni – tette hozzá a szakember.

Az orvosi eszközt a Moson Megyei Nők Egyesülete és az Egészségfejlesztési Iroda által nemrég szervezett női egészségnapokon adták át. A hétszázezer forintos kolposzkóp megvásárlását több térségi önkormányzat és vállalkozás is támogatta.

Ratkay Katalin elnök szerint rekordszámú, háromszáz látogató vett részt a szűréseken, tanácsadásokon. A civil szervezet tíz év alatt mintegy tízmillió forint adományt gyűjtött és koordinált, melyből jelentős összegben segítették a mosonmagyaróvári kórház különböző osztályainak eszközbeszerzéseit.

Ultrahangra is gyűjtenek
A kolposzkóp mellett a betegellátás érdekében egy korszerű ultrahangra is gyűjt a nőgyógyászat. Támogatásokat várnak a Mosonmagyaróvár és Vonzáskörzete Lakosainak Egészségügyi Ellátásáért Alapítvány 11737076-20050980 számlaszámára.

Ezek is érdekelhetik