Bővítenék az értéktárat Mosonmagyaróvár

Működése egy éve alatt mindössze egy dolog, az óvári sajtok kerültek be a települési értéktárba Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka - Kisalföld napilap


A törvényi kötelezettségének eleget téve a múlt év őszén a mosonmagyaróvári önkormányzat is létrehozta a települési értéktárbizottságot. A munkacsoportnak félévente kötelező beszámolnia a testületnek a tevékenységéről.

Ezt megelőzően áprilisban volt ilyen. Akkor arról volt szó, hogy a bizottsághoz egyetlen javaslat érkezett, az óvári sajtok.

A javaslat megvitatását követően határoztak arról, hogy az Óvári sajtot, az Illmici sajtot, a Lajta sajtot és a Krémfehér sajtot mint nemzeti értéket felveszik a települési értéktárba.

Bár a jogszabály szerinti beszámoló ismételten időszerűvé vált, a múlt félévben a bizottság – a város területén fellelhető, illetve az itt létrehozott nemzeti érték települési értéktárba történő felvételére irányuló javaslat hiányában – érdemi tevékenységet nem végzett.

Ezért is vetette fel több képviselő a testület legutóbbi ülésén, hogy valóban működőképessé kellene tenni a bizottságot. Iváncsics János elnök viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság a beérkezett javaslatokat tudja csak elbírálni. Ezért arra buzdított mindenkit, hogy minél többen tegyenek javaslatokat arra, amik bekerülhetnének az értéktárba.

A beszámoló mellett döntöttek a képviselők a bizottság összetételéről is az önkormányzati választásokat követően. Ezúttal Iváncsics János alpolgármester elnökletével a tagok: Staár Katalin, Keszeiné Siklósi Zsuzsanna, Pausits István, Kránitz László, Jávor Miklós, Farkas István, Makk Zoltán, Luksa Attila, Gnám Károly.

A bizottság munkájába bevonhatja a város értékmentésben közreműködő civil szervezeteit, az érintett intézmények munkatársait. A kutatómunkában továbbra is kiemelt szerepet kap a titkársági feladatok ellátásával megbízott Hansági Múzeum, a városi könyvtár, valamint a helyi fióklevéltár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!