Öt választási meglepetés Mosonmagyaróvár környékéről

Dunakilitin 29 év után új ember kerül a falu élére, Héderváron búcsúzik Juhász József, Mosonmagyaróváron pedig rekord dőlt meg.

nmgr

A vasárnapi önkormányzati választás több helyen papírforma-eredménnyel zárult Mosonmagyaróvár környékén is, azonban volt néhány eredmény, esemény, amely nem várt fordulatokat hozott.


5. Egyetlen vokssal maradt ki a dunaremetei testületből

115 szavazó adta le a voksát a faluban. A polgármesteri posztra újraválasztották Marovits Gézát nagy fölénnyel, 91-23 arányban.

A képviselő-testületi összetétel azonban nagyon szorosan alakult: Fettikné Szabó Krisztina 80 voksot kapott, Nagy István 75-öt. A maradék két helyért volt igazán nagy a "harc": hárman is ötven szavazatot kaptak, köztük Marovits Géza is, aki végül polgármesterként eleve kikerült a versenyből. Végül Kaló Alex és Horváth Milán került a testületbe 50-50 szavazattal, Nagy Imre egyetlen vokssal maradt le...


4. Nagy versengés, szoros eredmény Jánossomorján

Kurunczi Károly polgármesterként már nem jelöltette magát, csak képviselőnek (ott mandátumot is szerzett). A polgármesteri posztra öten indultak a városban. A 8 tagú képviselő-testültbe is rekordszámú jelentkező volt: 19-en mérették meg magukat.

A polgármester végül Lőrincz György lett, a szavazatok 36,16 százalékát, 719 szavazatot kapott. A második helyezett Bella János Zsolt mindössze 39-cel kapott kevesebb voksot (34,38 százalék), de a harmadik helyezett Molnár Gábor is szép számmal kapott szavazatokat (518 szavazata 23,59 százalékot jelent).


3. Dunakiliti új polgármestert választott

Szokoli Sándor 1985 óta volt Dunakiliti első embere. A 2014-es választáson azonban nem neki szavazott bizalmat a falu, hanem Kovács Andor Tamásnénak. A különbség is meggyőző: 564 szavazatot kapott Kovács Andor Tamásné, 363-at Szokoli Sándor.

A leköszönő polgármester a Kisalföldnek azt nyilatkozta, hogy az ellene folyó negatív kampány vezetett odáig, hogy a hetedik ciklusát már nem kezdheti el.


2. Leváltották az újraválasztott polgármestert Héderváron

Új a polgármester Héderváron. Szabóné Németh Ágnes 330, míg Juhász József 225 szavazatot kapott vasárnap.

Héderváron időközi választást tartottak 2011 őszén, miután a testület feloszlatta magát. Az új választáson Juhász József ismét elnyerte a héderváriak bizalmát, és polgármester maradhatott. A 2010-ben megválasztott testületből viszont csak ketten voltak, akiket 2011-ben beválasztottak a képviselők közé: Cseh Zoltán és Nádasi László. Nádasi most a polgármesteri címért jelöltette magát, ám a választás előtt néhány nappal Sövegesné Salacz Rózsával együtt bejelentették, visszalépnek Szabóné javára.

A héderváriak nemcsak a Juhász-Szabóné cseréről döntettek, hanem a 2011-ben megválasztott testület tagjainak egy részét is lecserélték. Cseh Zoltán nem jutott be, Nádasi eleve nem is indult a képviselő-választáson. A 2011-ben megválasztott tagok közül hárman maradtak, Antóni Istvánné, Csanádi Roland és Seiwerth Gábor Sándor, az új tagok pedig Danyi Péter, Dániel Péter és Nérai László.


1. Mosonmagyaróvárt nem érdekelte a választás

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk Árvay István fölényes győzelmét a polgármesterválasztáson. Az is várható volt, hogy a FIDESZ-KDNP, valamint a Nemzeti Fórum, a MPKE és a LABE összefogásának jelöltjei megnyerik mind a tíz egyéni választókerületet (két helyen volt csak 40 százalék alatti az összefogás jelöltjére leadott voksok aránya, hat választókerületben pedig 50 feletti volt az arány). A kompenzációs listás helyeket is lehetett sejteni előre - mind a négy listát állító szervezet, a Jobbik, a DK, az LMP és az MSZP-Szociáldemokraták listájáról is 1-1 képviselő jutott a képviselő-testületbe.

A fentiek ellenére is meglepő viszont, hogy Mosonmagyaróváron csupán a választásra jogosultak 28,67 százaléka járult a szavazóhelyiségekbe. Ennél csak egyszer volt alacsonyabb a részvételi kedv 2002 óta: az idei EP-választáson. Önkormányzati választáson viszont Mosonmagyaróváron azóta nem szavaztak ilyen kevesen. (A valasztas.hu-n 2002 előtti részvételi adatokat Mosonmagyaróvárra vonatkozóan nem találtunk).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!